Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci zatím nedostal žádnou stížnost na komunální volby, termín pro podání vyprší v pátek

03. 10. 2022 | 12:42

AKTUALIZOVÁNO: Pobočka Krajského soudu v Liberci dostala první stížnost v souvislosti s komunálními volbami. Týká se Velkých Hamrů na Jablonecku. Stěžovatel ji podal, protože si myslí, že volební komise při sčítání manipulovaly s hlasy. ČTK o přijetí stížnosti dnes informovala mluvčí soudu Karolína Francová. Termín pro podání stížností vyprší v pátek 7. října. Před čtyřmi lety řešily soudy 18 stížností v souvislosti s komunálnímu volbami v Libereckém kraji. Všechny návrhy na zneplatnění voleb tehdy zamítly.

justiceOdrazBudovTOP
Ilustrační foto

Ve Velkých Hamrech kandidovala čtyři uskupení. Stejně jako v roce 2018 i tentokrát jednoznačně vyhrálo uskupení Hamrováci 2010, za které kandidoval i současný starosta Jaroslav Najman. Stejně jako před čtyřmi lety i tentokrát získalo osm z 15 míst v zastupitelstvu. "Je namítáno, že volební komise při sčítání manipulovaly s hlasy. To stěžovatel dovozuje z toho, že volební komise byly až z 80 procent složené ze zástupců rodiny starosty obce a strany Hamrováci 2010 a jejích příznivců, že sdružení Energie pro Hamry ze strany obce neobdrželo výzvu k obsazení místa ve volební komisi a sčítání hlasů nebyla přítomna žádná z osob uvedená v paragrafu 40 odstavec 1 zákona o volbách do zastupitelstev obcí," uvedla Francová.

Uskupení Energie pro Hamry získalo jediný mandát v zastupitelstvu a jeho výsledek přijde stěžovateli za nelogický. Zdůvodňuje to i tím, že v okrscích, kterých se dotýká klíčové téma jejího programu, což je problematika centrálního vytápění, dosáhlo horšího výsledku než v okrsku, jehož se tato problematika vůbec netýká.

Kvůli volbám se policie zabývá v Libereckém kraji jediným případem, a to je nestandardní umístění notebooku v jedné volební místnosti v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Kriminalisté čekají na výsledky znaleckého posudku, dostat by ho měli do několika týdnů. "Posudek znalce má odpovědět na otázku, zda zajištěný notebook na místě plnil nějakou konkrétně zadanou funkci. Pokud se ukáže, že ano, tak nás bude zajímat, kdo ji zadal," řekla již dříve regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

čtk