Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sport Park od města získá necelých 10 milionů na pokrytí nejnutnějších nákladů. Opoziční návrhy už jsou passé

07. 05. 2020 | 17:08

AKTUALIZOVÁNO: Liberec finančně vypomůže Sport Parku Liberec, městskému komplexu s multifunkční arenou, a poskytne mu necelých deset milionů na pokrytí nezbytných nákladů. Bez příjmů se rozlehlý areál se zázemím pro plejádu sportů ocitl v polovině března kvůli restrikcím souvisejícím s pandemií koronaviru.

hoPoharLidi
Archivní foto z doby předkoronavirové.

Šestadvaceti hlasy o finanční výpomoci rozhodli liberečtí zastupitelé na mimořádném zasedání. Proti byla kompletní opozice, která neuspěla ani s jedním ze svých předložených pozměňovacích návrhů a změn v usnesení.

Znamená to, že zastupitelstvo s jedinou kosmetickou úpravou (byl odstraněn přívlastek u slova náklady) schválilo dodatek ke Koncesní smlouvě, na jejímž základě sportovní areál od roku 2010 provozuje SFM Liberec s.r.o. Schválilo i doprovodné usnesení, jímž se vedení města ukládá, že vytvoří pracovní skupinu, která nejpozději v říjnu předloží model, jak Sport Park provozovat bez Koncesní smlouvy se soukromou firmou.

Budiž opozici ke cti, že neopakovala kompletní divadlo z minulého týdne, kdy nesmyslnými tvrzeními, domněnkami a vybájenými argumenty dehonestovala koncesionáře a celou podnikatelskou skupinu, k níž SFM náleží. Omezila se jen na několik ohraných frází o bohaté firmě a chudém městu, a poté už jen na písemné vypracování série pozměňovacích návrhů, které u zastupitelů zcela propadly a jsou tudíž passé.

Nejpikantnější byl asi ten, že by firma SFM Liberec s.r.o. měla dát k dispozici účetnictví z let 2018 a 2019, aby mohla být prověřena ziskovost provozu areálu a prozkoumány související vztahy a účetní operace s dalšími společnostmi ve skupině Syner Group. Tento návrh si lze přeložit jedině tak, že se chce někdo podívat, jak má fungovat prosperující firma.

Město všechny relevantní informace dostalo od SFM předem, protože si nechávalo zpracovávat finanční a právní analýzy, na jejichž základě vznikl text dodatku, který byl akceptovatelný oběma smluvními stranami.

A protože pracovní skupina zřízená zastupitelstvem má za úkol zpracovat vlastní metodiku správy areálu, bude si muset stanovit svoje postupy, resp. najít vlastní cestu, jak komplikovaný areál provozovat (nejlépe za stejné peníze), a přitom bez know-how zkušeného koncesionáře.

Firma SFM Liberec 9,9 milionu bez DPH dostane ve dvou splátkách za období březen až červen. V "normálních časech", kdy venku neřádí koronavirus, platí Liberec provozovateli areálu s 35 sportovišti na základě koncesní smlouvy 13,4 milionu. Jde o platbu za dostupnost veřejné služby. Nově schválené peníze pro Sport Park navíc podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) nebudou na úkor jiných výdajů města.

Odloží se realizace dvou investic do areálu původně plánované na letošní rok. V multifunkční Home Credit areně, v níž hrají své zápasy hokejisté Bílých Tygrů, se nebudou dávat nové mantinely za sedm milionů korun. A nebude se ani vytvářet projektová dokumentace za 3,5 milionu na rekonstrukci druhého krytého stadionu, Svijanské arény.

Součástí dnes schváleného dodatku Koncesní smlouvy je možnost jí předčasně vypovědět ještě v říjnu, pokud se ukáže, že firma areál není schopna za inovovaných podmínek provozovat. Proto je vhodné, že panovala shoda na návrhu zastupitelky Renaty Balašové (ANO), aby vznikla skupina, která připraví koncepci provozování areálu městem.

Zastupitelé před týdnem bez výraznější diskuse schválili i třímilionovou dotaci soukromému provozovateli městského bazénu a nově je na světě půlmilionový dotační fond pro soukromé pořadatele kulturních akcí. Město pomůže i svým příspěvkovým organizacím. Obě divadla, zoo a botanická zahrada výpadek ze vstupného předběžně vyčíslily téměř na 22 milionů. O skutečné výši příspěvku rozhodnou zastupitelé v červnu.

Bezprostředně po rozhodnutí zastupitelstva zareagoval extraligový hokejový klub Bílí Tygři Liberec, který má v Home Credit areně profesionální zázemí a musel v pondělí oznámit pozdržení v přípravě na nadcházející sezonu do doby, než se vyjasní, kdo bude Sport Park provozovat. Generální manažer Ctibor Jech pro klubový web uvedl:

„S napětím jsme sledovali veškerá jednání mezi vedením města Liberec a současným provozovatelem areálu, ve kterém náš klub působí. Jsme velice rádi za dnešní rozhodnutí libereckých zastupitelů, které přijímáme s velkou úlevou. Společnost SFM je pro nás už více než deset let důležitým partnerem a zárukou toho, že Bílí Tygři mohou fungovat v profesionálním a nebojím se říci, že v České republice bezkonkurenčním zázemí. Potvrzení stávajícího provozovatele Sport Parku Liberec je pro nás signálem k obnovení příprav na nadcházející extraligovou sezónu. Byť doba není kvůli epidemii koronaviru stále jednoduchá, v nejbližších hodinách můžeme finalizovat dohody s novými hráčskými posilami A-týmu a dokončíme jednání s trenéry a dalšími členy realizačních týmů mládežnických kategorií Bílých Tygrů.“

Alena Roubalová, čtk