Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! jede do světa. Naivní divadlo se zúčastní loutkářského festivalu v Chicagu

06. 01. 2023 | 10:47

Liberecké Naivní divadlo se poprvé zúčastní význačného loutkářského festivalu v americkém Chicagu. Ve druhé polovině ledna na něm desetkrát odehraje inscenaci Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!, která je určená pro děti od dvou let. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informovala ředitelka divadla Kateřina Pavlů.

NDfestival2Josef Ptáček
Foto NDL: Josef Ptáček

"International Puppet Theater Festival v Chicagu je nejprestižnějším loutkářským festivalem v Severní Americe, který nabízí to nejlepší z loutkového divadla na mezinárodní úrovni. Letos se ho zúčastní soubory z celkem deseti států světa," uvedla ředitelka.

Liberecké loutkové divadlo bylo do Chicaga pozvané s touto inscenací původně už před čtyřmi lety. "Do svého programu si tehdy inscenaci Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! osobně vybral ředitel festivalu Blair Thomas při návštěvě předminulého ročníku liberecké Mateřinky. Zahraniční plány nám však na dlouhou dobu překazil covid, a tak jsme moc rádi, že je nyní konečně můžeme realizovat," dodala Pavlů. Za oceánem se divadlo s touto inscenací představí letos ještě jednou. Na začátku března ji bude hrát na festivalech v kanadských městech Montreal a Mississauga.

Autorská inscenace Víta Peřiny nazvaná Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! patří mezi nejúspěšnější hry libereckého divadla z posledních let, která od své premiéry v roce 2019 získala v ČR i zahraničí řadu ocenění. Představení je pro zahraniční vystoupení vhodné i díky tomu, že je téměř beze slov, o to více však plné zvuků, nálad a pocitů. Na speciálně upraveném jevišti, v těsné blízkosti diváků, vzniká postupně velká železnice a odvíjí se příběh pejska, který během pátrání po své psí kamarádce překonává strach z neznáma a vrhá se po hlavě vstříc velkému železničnímu dobrodružství.

Režisérkou studiové hry pro nejmenší děti je Michaela Homolová, výprava je dílem Roberta Smolíka a hudba Filipa Homoly. Na jevišti děti vidí loutkoherce a muzikanty Filipa Homolu, Adama Kubištu, Marka Sýkoru a Antonína Týmala.

čtk