Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Státní zástupce chce hejtmanovi "napařit" pět let. Půta zopakoval, že žádný úplatek nevzal ani zázračně nezbohatl

04. 03. 2020 | 15:35

AKTUALIZOVÁNO: V korupční kauze navrhl dnes u soudu v Liberci státní zástupce Radim Kadlček pro libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj) trest pět let vězení. Půta podle spisu přijal úplatek v souvislosti s rekonstrukcí libereckého kostela sv. Máří Magdalény, měl dostat 830.000 korun, vyplaceno mu podle obžaloby bylo 530.000 Kč. Půtu navržený trest překvapil a věří, že nebude odsouzen. Vinu odmítá.

hejtof4světlésako
Archivní foto Martina Půty.

"Podle mě státní zástupce naprosto ignoruje rok a půl trvající soudní jednání a výpovědi svědků, které sám navrhoval vyslechnout," uvedl hejtman v prohlášení, jež zaslal médiím. Zopakoval, že nikoho neovlivňoval a že mu nikdo nenabídl úplatek. "Že jsem tedy logicky nikdy žádný úplatek nepřevzal ani jsem ve své funkci záhadně nezbohatl," dodal hejtman.

V kauze je obžalováno dalších 11 lidí, pro jednoho Kadlček navrhl zproštění obžaloby, pro dva podmínky a pro ostatní vězení od čtyř let do 6,5 roku. Obžalované jsou i čtyři právnické osoby. Zrušení navrhuje Kadlček pro obecně prospěšnou společnost Geotermální energie pro občany (GEPO) a firmu Developer CZ, milionovou pokutu pro firmu Gallos a pro Metrostav trest nenavrhl. O jeho trestné činnosti je sice přesvědčen, soud ale nemá k dispozici spis z jiného případu, kde je nepravomocně odsouzen. "Bez spisu nelze souhrnný trest navrhnout," dodal Kadlček. Soud bude pokračovat do pátku závěrečnými řečmi obhajoby a je jisté, že se nedostane na všechny. Soudce proto dnes určil další termíny na 19. a 20. března.

Rekonstrukce kostela byl evropský projekt v ROP Severovýchod, pro který bylo připraveno 55 milionů korun. Půta měl podle spisu jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Obojí se stalo, žádné dotace ale kvůli zahájení trestního řízení nebyly vyplaceny. Podle obžaloby bylo výběrové řízení za 65 milionů zmanipulované ve prospěch Metrostavu a zakázka předražená o 24 milionů.

Metrostav už dříve uvedl, že nemá žádné "černé fondy". Podle Kadlčka ale z dokazování plyne opak. "Že má peníze v hotovosti, které neprochází žádnou evidencí," řekl. Kadlček uvedl, že Půta při podpoře tohoto projektu nejednal v zájmu veřejnosti. "Ale zhotovitele díla, tedy Metrostavu," řekl. Ostatní členy rady podle něj Půta ovlivňoval nepřímo. Kadlček se domnívá, že Metrostavu pomáhal Půta díky osobním kontaktům na tuto firmu.

To, že měl Půta dostat úplatky, podle něj prokazují tabulky s jmény a částkami nalezené u některých obžalovaných. Půtovi podle Kadlčka náleží označení Nejvyšší. V tabulce je u částky 700.000 Kč uveden Nejčistší, za něhož státní zástupce považuje politika Jana Korytáře (Změna pro Liberec). V jeho případě se Kadlček domnívá, že peníze mu vyplacené nebyly a nechával si je jeden z obžalovaných manažerů Metrostavu, který tak lhal svým nadřízeným. U Půty tomu tak podle Kadlčka být nemohlo. Vyvozuje to z toho, že se hejtman znal s vedením Metrostavu. "To by se mohlo vedení společnosti záhy dozvědět," dodal Kadlček.

Kauza je spojená ještě s jedním projektem GEPO, což je oddychová zóna Perštýn v Liberci za více než 30 milionů. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena.

čtk

Celé vyjádření hejtmana Martina Půty

Před chvílí jsem u soudu vyslechl závěrečnou řeč státního zástupce. Návrh trestu, který pro mě státní zástupce požaduje, tedy pět let odnětí svobody a sedm let zákazu činnosti a funkce, mě překvapil.

Podle mě naprosto ignoruje rok a půl trvající soudní jednání a výpovědi svědků, které sám navrhoval vyslechnout. Kdybych pana státního zástupce u soudu nevídal, musel bych si myslet, že tam vůbec nechodil a tudíž neslyšel, co tam zaznělo.

Tedy že jsem nikoho neovlivňoval (to nakonec dnes ve své závěrečné řeči sám výslovně připustil), že mi nikdo žádný úplatek neslíbil ani nenabídl, že jsem tedy logicky nikdy žádný úplatek nepřevzal ani jsem ve své funkci záhadně nezbohatl.

Zřejmě jsem měl jen smůlu, že státní zástupce potřeboval do svého mediálně vděčného případu nějakou opravdu velkou politickou rybu. Pevně ale věřím tomu, že mě soud nemůže odsoudit za něco, co jsem neudělal, a bez důkazů, které by spekulace obžaloby potvrzovaly.

Zdroj: FB Martina Půty