Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Student Ekonomické fakulty TUL vede v Tanzanii kurzy o podnikání. Je dobrovolníkem organizace Děti Afriky

15. 05. 2022 | 16:42

Do africké země, která podle OSN patří mezi ty nejméně rozvinuté na světě, odletěl Ondřej Linhart loni na podzim. Přerušil své doktorské studium na Ekonomické fakultě TUL, ale své vazby s fakultou nezpřetrhal. Původně měl učit jen na základní a střední škole, pak k tomu přibyla ještě výuka pro pastory a středoškolské učitele, které učil Project Management a předmět zaměřený na start-upy. Nakonec se dohodl s lidmi ze své domácí fakulty a uspořádali online česko-tanzanskou soutěž start-upových projektů.

Ve školní jídelně baštíme klasiku macande - což je směs fazolí, kukuřice a často i kamenů... pozor na zuby!
Ve školní jídelně baštíme klasiku macande - což je směs fazolí, kukuřice a často i kamenů... pozor na zuby! Foto: Ondřej LInhart pro tuni.tul.cz

Letěl do Tanzanie jako dobrovolník, který má učit na základní a střední škole matematiku. Brzy mu k tomu přibyla ještě angličtina. Osvědčil se a s ředitelem několika škol v oblasti Martinem Tangem usoudili, že by Ondřej mohl africké komunitě předat také cenné znalosti a zkušenosti ze své praxe i výuky na Ekonomické fakultě (EF TUL). Otevřeli tedy ještě kurzy pro tanzanské učitele, které jim mají pomoci motivovat jejich vlastní studenty k podnikání a rozvíjení podnikatelského ducha.

„Velké téma je tady ale komunikace – prezentační dovednosti, mluvení před lidmi nebo na kameru a tahle témata se snažím vměstnat do všech svých předmětů,“ píše Ondřej Linhart z Afriky, kam odletěl jako dobrovolník organizace Děti Afriky.

„Na jednom z prvních online setkání se mě Ondřej zeptal, zda by pro realizaci svého nápadu mohl využít e-learningové opory dvou našich kurzů zaměřených na management a start-upové projekty,“ říká Petra Rydvalová, která je na fakultě Ondřejovou školitelkou. „S kolegyní Kateřinou Maršíkovou jsme s tím neměly problém, a tak se začala výuka tady v Liberci propojovat s tou v tanzanské vesnici Dongobesh,“ dodává.

Protože je předmět „start-up projekt“ klasicky zakončen obhajobou studentského projektu, otevřela se letos možnost konfrontace závěrečných projektů mezi studenty v Africe a našimi studenty v Liberci.

„Vzájemné prezentace Afrika vs. Česko přinesly zajímavé propojení. Afričany to obrovsky namotivovalo, například Catherine do kurzu přišla bez nápadu, dělat to ani nechtěla. Teď říká, že svůj připravený start-up projekt chce opravdu realizovat,“ komentuje Ondřej, který se už v Liberci podílel na výuce tohoto předmětu a navíc může v Tanzanii předávat zkušenosti z vlastního start-upového projektu pečených čajů s příběhem Tektandr, se kterým byl úspěšný před dvěma lety v soutěži Nejlepší start-up TUL.

Dnem „D“, kdy se navzájem projekty afrických a českých studentů představily, byl 27. duben. Na obou stranách si předmět zapsalo deset studentek a studentů, do „finále“ postoupily čtyři projekty za ČR a čtyři z Tanzánie. Jejich autoři je prezentovali v angličtině.

Start-up projekty jsou o řešení potřeb, které jsou na obou stranách výrazně odlišné. Například tanzanská studentka Catherine Mbata, kterou zmínil Ondřej, uspěla se svým projektem centra pro konzultace, osvětu a prevenci v boji proti viru HIV a onemocnění AIDS, které je v Tanzanii velkým a vleklým problémem.

„Studenti Ekonomické fakulty TUL za svoje obhajoby získají kredity a známku. Studenti z Tanzanie ode mě obdrží certifikát o úspěšném absolvování kurzu dle sylabu předmětu akreditovaného v ČR a ti, kteří svůj projekt obhajovali online, získají certifikát s potvrzením o absolvování s vyznamenáním,“ dodává děkan EF TUL Aleš Kocourek.

Předání certifikátů proběhne nejprve elektronicky a chystá se i osobní setkání. Martin Tango, který je ředitelem soukromých škol v Mbulu regionu a zároveň jeden ze studentů kurzu, má v plánu začátkem letošního října přijet do České republiky.

Ondřejovi tím jeho dobrovolnická mise v Tanzanii pomalu končí, a ptáme se ho proto na jeho zkušenosti ze života v této africké zemi.

„Život v Tanzanii je drsný, a to my si na místní poměry žijeme už v luxusu! Každé ráno si třeba musíme vyklepat případné škorpiony z oblečení – dvakrát tam opravdu jeden zalezl. Když dojde voda, chodíme do studny, když dojde elektřina a plyn, což je běžná záležitost, vaříme si na uhlíkách,“ říká Ondřej, který o své africké misi vede vlog a blog, a dodává: „Do budoucna sice nepočítám s výjezdem na takhle dlouho, i když vím, že by tu práce bylo až až, ale rozhodně se budu krátkodobě vracet. Taková doba tady prostě vede k tomu, že tu jejich červenou hlínu ze sandálů jen tak nevyklepete.“

Radek Pirkl, převzato z tuni.tul.cz