Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Takto by mohla vypadat lokalita kolem zbořené Textilany, krajské město zatím řeší zastávky tramvaje

17. 03. 2021 | 14:50

AKTUALIZOVÁNO: Plánované úpravy areálu bývalé Textilany v Liberci v budoucnu ovlivní i provoz na meziměstské tramvajové trati do Jablonce. Soukromý investor chce v devítihektarovém areálu postavit zhruba 1200 bytů a mít tam i kanceláře a obchody. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) dnes novinářům řekl, že tramvaje by přes toto území měly jezdit pomaleji než nyní.

textilana3
Autor vizualizace: Ing. arch. Ing. Petr Šikola, Ph.D., DOMYJINAK s.r.o.

Odhaduje ale, že to nastane za sedm až osm let. Soukromý investor teprve dokončil územní studie, na jejímž vytvoření město podle Šolce úzce spolupracovalo.

Trasa tramvaje by měla zůstat v nezměněné podobě, nadále by měla jezdit areálem bývalé textilní továrny. "Dneska tramvaj projíždí rychle, protože projíždí takovým územím nikoho," uvedl Šolc. Přibýt by také měla jedna zastávka.

Autor vizualizace: Ing. arch. Ing. Petr Šikola, Ph.D., DOMYJINAK s.r.o.

 

Areál bývalé Textilany patří od roku 2018 investiční společnosti Middle Europe Investments (MEI). Předseda správní rady MEI Peter Winkelman Českému rozhlasu Liberec řekl, že s výstavbou prvních dvou domů pro rezidenční bydlení by se mohlo začít za dva roky. Výstavbu chce developer rozdělit do čtyř etap během 10 let. Celková investice vyjde podle informací Českého rozhlasu odhadem na čtyři miliardy korun.

Textilní továrna se v tomto areálu nacházela zhruba dvě století. Ještě na počátku 90. let 20. století byla největším výrobcem vlněných tkanin v republice, výroba v ní skončila v roce 2001, když Textilana nebyla schopna splácet své závazky. V dalších letech se uskutečnila demolice takřka všech budov v areálu, jako poslední přišel na řadu v roce 2005 osmdesátimetrový tovární komín. Zůstala stát pouze budova bývalé soukárny Blaupunkt v jihozápadním cípu u Klicperovy ulice, která ve 30. letech 20. století dostala cenu za průmyslový design. Podle Českého rozhlasu by budova měla zůstat a před ní by měly vzniknout náměstí a domy, ve kterých budou obchody, kanceláře a v horních patrech i byty.

Autor vizualizace: Ing. arch. Ing. Petr Šikola, Ph.D., DOMYJINAK s.r.o.

Předchozí majitel areálu plánoval, že místo zkrachovalé textilky vybuduje obchodní a zábavní centrum za 1,2 miliardy korun. Svůj záměr neuskutečnil.

čtk