Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Technické služby města Liberce zaniknou jako akciová společnost po 23 letech k 1. červenci

03. 06. 2020 | 16:25

Technické služby města Liberce jako akciová společnost zaniknou po 23 letech k 1. červenci. Veškeré jmění, zaměstnanci i závazky přejdou na stejnojmennou příspěvkovou organizaci. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) dnes novinářům řekl, že město si od toho slibuje zlepšení kvality činnosti technických služeb.

TSML 1fb
Foto: TSML

"Na technické služby přechází správa komunikací a správa zeleně," uvedl primátor. Dosud byla tato správa na bedrech města a technické služby plnily jen jeho pokyny. To se od července změní. "Budou plně zodpovědné za každý výtluk, neposekanou městskou zeleň anebo neuklizené odpadky na veřejném prostranství," dodal primátor. Město věří, že se zkrátí doba odstranění závady od jejího nahlášení. Podle primátora také zvažují, že na technické služby převedou v budoucnu i správu veřejného osvětlení, kterou podle smlouvy bude do konce července příštího roku zajišťovat firma Eltodo.

Technické služby města Liberce (TSML) jako akciová společnost fungovaly od roku 1997. Jejich základní kapitál je skoro 127 milionů korun. Jsou ve stoprocentním vlastnictví města. Transformaci obchodní společnosti připravuje Liberec od loňska kvůli konci dlouhodobých smluv TSML s městem. Radnice se obávala, že v nových veřejných soutěžích by firma neuspěla. Své příspěvkové organizaci bude moci zakázky zadat přímo. "Doposavad to byla velká veřejná zakázka, která fungovala, nicméně teď se to prostředí zákonů změnilo natolik, že my bychom jim to nemohli úplně bez něčeho dalšího svěřit do ruky, a proto děláme takovou transformaci," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK).

Podle něj jde o byrokraticky náročný proces. "Kromě práce a nervů to nijak dramaticky nákladné není," dodal. Prakticky se podle něj nic nezmění. "Areál zůstane pořád ten stejný, víceméně i veškerá technika se převede, lidé se převedou, všechny benefity jim zůstanou. Tam byla velká obava ze strany zaměstnanců, aby si nepohoršili, takže si prostě nepohorší," dodal Šolc.

Technické služby se starají v pátém největším městě republiky o 400 kilometrů silnic, 300 kilometrů chodníků a 180 hektarů zelených ploch.

čtk