Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Údolí divočiny, expozice krokodýlovců či výběh pro psy. Náklady na první etapu rozšíření odhaduje zoo na 190 milionů

09. 02. 2024 | 5:00

Na 190 milionů korun odhaduje Zoologická zahrada v Liberci náklady na první etapu plánovaného rozšíření. Novinářům to řekl její ředitel David Nejedlo. Zahrada by se měla rozšířit o dalších 13 hektarů, nevyužívané zalesněné údolí za Sovovou ulicí, do něhož spadá i bývalý přírodní amfiteátr, plánují v zoo proměnit v Údolí ohrožené divočiny. Vedení zahrady teď ve spolupráci s Libereckým krajem a Českou komorou architektů připravuje architektonicko-krajinářskou soutěž.

ZOO-3
Zoo, foto: Artur Irma

Na přípravě soutěžního dialogu pracovala podle Nejedla zahrada rok. "První etapa obsahuje věci, které nejsou tak návštěvnicky atraktivní, ale pro budování nové části zahrady jsou důležité. Začne to oplocením, sítí cest, položením veškerých sítí, ať už to bude elektřina, voda, veškeré rozvody. A aby zároveň ta první etapa přinesla už něco nového návštěvníkům, tak to obsahuje kompletní projektovou dokumentaci pro první expoziční celek, což bude pro tygra usurijského," doplnil Nejedlo.

Zoo, foto: Artur IrmaLiberecká zoo je nejstarší zahradou v zemi, v letošním roce slaví 120 let založení. Na ploše 14 hektarů dnes chová v expozicích více než 170 druhů zvířat. Podmínky chovu se ale zpřísňují a některé z libereckých výběhů už moderním požadavkům na chov volně žijících zvířat v lidské péči neodpovídají. V minulých letech tak musela zahrada z prostorových důvodů ukončit například chov nosorožců, orangutanů nebo gepardů. Pokud nechce chovy dál redukovat, musí podle Nejedla investovat do rozšíření.

Zoo, foto: Mad"Zoo Liberec je jeden z největších turistických cílů v kraji, bez dalšího rozvoje by ale nemohla tuto funkci plnit. Jsem proto rád, že můžeme podnikat konkrétní kroky k tomu, abychom z liberecké zoologické zahrady učinili moderní instituci mezinárodního významu," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj, který je od ledna 2022 zřizovatelem zoologické zahrady, podpoří soutěž a přípravu projektu rozšíření bezmála 19 miliony korun.

Zoo, foto: Artur IrmaV zoo ale nejde o jedinou investici. Už letos počítá podle Nejedla zahrada například s další etapou oprav pavilonu tropů, který bude mít nové vytápění za tři miliony korun. Bezmála 900.000 korun bude stát vybudování nové expozice krokodýlovců a terárií pro gekony, připravuje se i projekt rekonstrukce expozice mravenečníků. Zoo ale například počítá letos také s rekonstrukcí výběhu pro psy v útulku, který pod ni spadá, nebo výstavbou pódia v dětském koutku, který bude sloužit jako letní scéna po dobu rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady.

čtk

Tygr, ilustrační fotoKonkrétní přehled projektů, které podpoří Liberecký kraj mimořádným investičním účelovým příspěvkem:

1. pódium v dětském koutku

  • příspěvek kraje činí 250.000 korun což jsou zároveň celkové náklady projektu
  • stavět by se mělo začít letos v únoru a dokončeno by mělo být v listopadu letošního roku
  • cílem vybudovat dřevěné pódium pro umělce, které bude sloužit zejména pro letní scénu během rekonstrukce Lidových sadů

2. rekonstrukce výběhů pro psy

  • příspěvek kraje činí 670.000 korun (celkové náklady jsou 1.225.000 korun)
  • stavět by se mělo začít letos v dubnu a dokončeno by mělo být v červnu roku 2025
  • cílem zmodernizovat stávající nevyhovující výběh, vytvořit betonové podezdívky a změnit typ oplocení a bran pro vjezd techniky

Zoo, foto: Artur Irma3. projektová dokumentace na expozici mravenečníků

  • příspěvek kraje činí 300.000 korun (celkové náklady jsou 700.000 korun, přičemž kraj přispěje druhou část – 400.000 korun – v roce 2026)
  • začít by se mělo v březnu letošního roku a dokončeno by mělo být na konci roku 2026
  • cílem je zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci, která by zahrnovala i možnost průhledu do ubikací přes zimní období, součástí je i autorský dozor

4. expozice krokodýlovců

  • příspěvek kraje činí 900.000 korun, což jsou zároveň celkové náklady projektu
  • začít by se mělo v březnu letošního roku a dokončeno bude zřejmě v červnu roku 2025
  • cílem je zatraktivnění návštěvnického prostoru budovy ZOOEXPO umístěním paludária pro nový druh ještěrů – krokodýlovců a také vyhotovení terárií pro gekony

Zoo, foto: Artur Irma5. pavilon tropů III. etapa – vytápění

  • příspěvek kraje činí 3.000.000 korun, což jsou zároveň celkové náklady projektu
  • začít by se mělo letos v únoru, dokončení se plánuje do června roku 2025
  • cílem je výměna starého typu vytápění za nový

6. projektová dokumentace 1. etapy Údolí divočiny

  • příspěvek kraje činí nyní 2.440.000 korun (celkové náklady jsou odhadovány na 18.755.000 korun a kraj bude přispívat postupně každý rok až do roku 2029)
  • odhadem by mělo být zahájeno v říjnu letošního roku, datem ukončení je předběžně konec roku 2029
  • cílem je uzavřít zakázku s vítězem soutěžního dialogu, který dodá plán rozvoje zahrady a vyprojektuje 1. etapu Údolí divočiny – sem se řadí zejména expozice pro tygry ussurijské, propojení zahrad, zasíťování areálu, inženýrské sítě a rozvody či oplocení, toto vše včetně autorského dozoru

LK/Filip Trdla