Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ukrajinců ubytovaných na kolejích v Liberci se změnou pomoci výrazně neubylo

29. 06. 2023 | 7:52

Ukrajinských uprchlíků, kteří našli dočasný domov na kolejích Technické univerzity v Liberci, s nadcházející změnou pomoci od 1. července zatím výrazně neubylo. Odcházejí jen jednotlivci, naopak se na koleje přesouvají lidé z dočasného ubytování Libereckého kraje v Zeyerově ulici v Liberci, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl. Aktuálně je na kolejích kolem 170 uprchlíků, jejich počet by se měl zvýšit ještě zhruba o 20.

kolej tul-budovy-harcov
Foto: TUL

Po 1. červenci bude stát platit ubytování pouze ohroženým osobám, do této skupiny patří děti a mládež do 18 let, senioři nad 65 let, osoby pečující o dítě mladší šesti let, postižení a osoby, které o ně pečují, studující v Česku do 26 let. Všichni ostatní už budou muset hradit komerční nájemné. Podle Pirkla spadá do skupiny zranitelných zhruba čtvrtina uprchlíků ubytovaných na kolejích, ti ostatní budou muset od července škole za ubytování platit, vyhánět je ale nikdo nebude. "Pokud si budou hradit jen lůžko, ne celý pokoj, vyjde je ubytování v Harcově za červenec na 5735 korun," dodal.

Nejvíc uprchlíků žilo na kolejích liberecké univerzity před rokem, kdy jich bylo 325, pak se postupně jejich počet snížil zhruba na 180. Pokud by to bylo potřeba, je podle Pirkla škola schopna přes léto nabídnout ubytování pro několik stovek lidí, protože velká část kolejí bude volná. "S novým akademickým rokem jsme schopni zase nabídnout až 300 míst pro uprchlíky, ve stejném režimu jsme fungovali v tomto akademickém roce a byli jsme schopni stoprocentně pokrýt poptávku studentů po ubytování," dodal.

Podle statistik poskytl Liberecký kraj nouzové ubytování 4950 ukrajinským válečným uprchlíkům, více než čtvrtina jich žije v krajském městě. V přepočtu na obyvatele je v Libereckém kraji nejvíc uprchlíků v nouzovém ubytování po Karlovarském kraji. Se změnou podmínek ale přibývá Ukrajinců, kteří si hledají bydlení, zvýšený zájem o nábytek a vybavení právě pro uprchlíky zaznamenala v posledních týdnech i liberecká nábytková banka, zjistila ČTK.

Liberecký kraj zatím podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) neeviduje žádné žádosti o pomoc s ubytováním od ukrajinských uprchlíků. "My jsme už na začátku června vyzvali všechny ubytovatele, aby i ty, kteří od července nebudou mít nárok na proplácení ubytování, nechali pokud možno se zbytkem jejich rodiny, s malými dětmi, které nárok na proplácení ubytování budou mít, a zatím je jen pár takových, kteří oznámili, že by ubytování chtěli zrušit. Takže nepředpokládám po 1. červenci v kraji žádný větší problém," řekl ČTK hejtman.

Sám liberecký kraj stěhuje uprchlíky z bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci, se změnou úhrad to ale podle Půty nesouvisí. "Tím hlavním důvodem je, že tam chceme na podzim zahájit stavbu nové základní školy speciální pro děti s kombinovaným postižením, máme stavební povolení, žádáme o dotaci a chceme začít soutěžit dodavatele. Ta budova byla určena pro ubytování uprchlíků jen na přechodnou dobu," dodal.

čtk