Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Umělé inteligence není třeba se bát, je nutné jí porozumět, ukazuje nová expozice v iQLandii.

14. 03. 2024 | 14:30

Umělé inteligence (AI) není třeba se bát, ukazuje nová expozice v zábavním vědeckém centru iQLandia v Liberci, která rozšířila expozici věnovanou člověku. Cílem projektu je přiblížit návštěvníkům základy a principy, na kterých AI funguje, a interaktivní formou ukázat, jaké přináší možnosti a jak ji využít.

inteligenceumela1 2
Foto: Artur Irma, fotogalerie iQlandia

Na přípravě malé expozice spolupracovalo centrum s Technickou univerzitou v Liberci, řekl dnes novinářům ředitel iQLandie Václav Dostál.

"S ohledem na rychlý vývoj technologie AI chceme představit tuto důležitou oblast ve světě vědy a technologie našim návštěvníkům. Chceme jim poskytnout příležitost lépe porozumět tomuto klíčovému tématu, které bude hrát stále významnější roli v našich životech," doplnil Dostál. Miniexpozice je podle něj navíc o víkendech a prázdninách rozšířena o doplňující aktivity, se kterými pracovníci centra oslovují návštěvníky, aby si mohli AI sami vyzkoušet.

Foto Artur Irma

Nová miniexpozice vznikla díky evropskému projektu TechEthos na podporu rozvoje vzdělávání a inovací. Prostřednictvím interaktivních exponátů a doprovodných grafických materiálů umožňuje návštěvníkům porozumět podstatě umělé inteligence, principům jejího fungování, seznámí je s jejími současnými možnostmi a omezeními. Představuje princip rozpoznávání tváří a praktické aplikace, komunikaci s umělou inteligencí, návštěvníci si mohou také zkusit tvorbu obrázků na základě zadání a sledovat, jak umělá inteligence reaguje a generuje nový obsah.

Při přípravě expozice se organizátoři podle manažera pro vědu a vzdělávání iQLandie Petra Desenského zaměřili na to, aby byla přístupná a zároveň zábavná pro návštěvníky všech věkových kategorií. "Tato expozice nabízí možnost nejen teoreticky se dozvědět o umělé inteligenci, ale také si ji na vlastní kůži vyzkoušet a osahat. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost poznat, jak může umělá inteligence usnadnit a již usnadňuje jejich každodenní život," doplnil Desenský.

Foto Artur Irma

Na přípravě projektu se podíleli odborníci z fakulty mechatroniky liberecké univerzity. "Umělá inteligence je matematický model, je to nástroj, který může pomáhat, ale může i škodit, může usnadnit každodenní život, každý ho ale může i zneužít, třeba generováním falešných obrázků, negativních textů nebo videí. Nutí nás k tomu, abychom kriticky přemýšleli o všech informacích," řekl proděkan fakulty mechatroniky Jan Koprnický.

Liberecké science centrum je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které vznikly za přispění evropských peněz, 28. března oslaví deset let od otevření. Největším lákadlem je humanoidní robot TheSpian, Teslův transformátor, gyroskop a science show s chemickými pokusy. Výstavní plocha má jeden hektar, v 11 expozicích je 400 většinou interaktivních exponátů a ve střešní kopuli planetárium. Centrum bylo loni nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Libereckém kraji, přišlo jím 485.000 lidí.

čtk