Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ušetřenou energii, jíž vyžaduje účast v každé velké zakázce, firma nasměrovala jinam

18. 01. 2024 | 5:00

Naše anketní otázka, zda se TOP 10 českých stavebních firem zúčastní tendru na přestavbu libereckého plaveckého bazénu, největší novodobé stavební zakázky v historii krajského Liberce, nestála devíti osloveným hráčům na tuzemském trhu za odpověď. Není divu, firmy se při skutečném zájmu o konkrétní zakázku v jejím průběhu nevyjadřují.

No, zkusila jsem to, byť jsem výsledek znala předem... Fakt mě zajímalo, kdo Liberečanům bazén zgruntu opraví...

Pouze domácí SYNER zaslal odpověď a rozvinul sdělení, jež zveřejnil v bilančním rozhovoru a poté i ve vysílání veřejnoprávní České televize. V obou vyjádřeních padlo jednoznačně: jasno o neúčasti ve veřejné soutěži na rekonstrukci bazénu má SYNER už více než půl roku. Své stanovisko firma upřesnila v následujícím vyjádření:

„I když se měnila kritéria a rozvolňovaly podmínky, nic to nezměnilo na našem postoji a rozhodnutí managementu se tendru nezúčastnit. Kvalifikační podmínky byly takové, že jsme je sami splnit nemohli a rozhodli se v tomto případě ani nehledat spojení ve sdružení. A když se to potká s tím, že v dané době nemáte výrobní ani lidské kapacity, není co řešit. Proto jsme ani nekladli doplňující dotazy k zadávací dokumentaci a neměli námitky,“ shrnuje firemní rozhodnutí mluvčí SYNER Ondřej Paclt s tím, že ušetřenou energii, jíž vyžaduje účast v každé takto velké zakázce, mohla firma nasměrovat jinam.

Například v srpnu SYNER spustil výstavbu kampusu pro Lékařskou a farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jde o aktuálně největší investici UK v hodnotě 6,1 miliardy korun. Nebo odstartoval realizaci vlastního bytového projektu s názvem Letnian s unikátním modelem financování bydlení.

Takže si to shrňme: jedinou aktuální jistotou související s modernizací bazénu 20 dní před ukončením soutěže zůstává, že jej SYNER stavět nebude.

Všichni, kterým tato firma leží v žaludku, tak mohou začít spřádat nové fantasy přiběhy.

Alena Roubalová