Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Už je tady zas!: Liberecké divadlo uvede provokativní inscenaci o nebezpečí populismu s fiktivním návratem Hitlera

04. 04. 2024 | 10:00

Činohra v Liberci nastudovala provokativní tragikomedii o nebezpečí populismu nazvanou Už je tady zas!. Předlohou pro ni byl román německého novináře a spisovatele Timura Vermese založený na fiktivní situaci, kdy se v dnešním Berlíně probudí strůjce druhé světové války a tehdejší vůdce nacistického Německa Adolf Hitler. V Malém divadle bude mít hra v režii Zdeňka Bartoše premiéru tento pátek.

divadloliberec 6hitlerTOP
Foto: Artur Irma

Ač se ve fiktivním příběhu probudí Hitler, hra se podle dramaturga Jiřího Janků zabývá především současnou společností. "Tam nejde tolik o Hitlera jako o to, že když někdo hlásá konzistentně bludy, tak s pomocí médií a aparátu, který k tomu dostane, je může hlásat takovým způsobem, že mu to zvedá politické body. A to, co se stalo před lety v Německu, tak se může klidně opakovat, pokud nebudeme obezřetní. Proto tuhle hru hrajeme," řekl dnes ČTK Janků.

Foto: Artur IrmaV inscenaci se Hitler probouzí zhruba 70 let po své smrti a je konfrontován se současností. " A přestože vůbec nezmění své názory, pořád uvažuje stejným způsobem, barbarským, zrůdným, tak nejdřív z něj mají lidé legraci, považují ho za komika, ale pak začnou tvrdit, že má ten člověk pravdu a postupně se k němu přidávají. A tady z nenápadné, zdánlivě legrační hry se stává věc, která popisuje mechanismy demokracie, jak mohou selhávat v dnešní době, jak je demokracie křehká a jak je potřeba o ni pečovat a bojovat," dodal dramaturg divadla.

Foto: Artur IrmaLiberecká inscenace vychází nejen z románové předlohy, ale i následného filmového zpracování. "Ve filmu je docela šikovně rozveden motiv mediálního kolotoče a toho, jak je Hitler přítomný na sociálních sítích. Tento prvek jsme tam chtěli také přidat, protože si myslím, že to je podstatné téma, že tam nejde jenom o Hitlera, ale právě o to, jakými komunikačními kanály se jeho extrémní názory mohou znovu komunikovat s veřejností," řekl ČTK režisér inscenace. Z aktuálního dění ve světě podle něj nic do hry nepřidali. "To nebylo třeba, i když některé prvky tam nabyly řekněme aktuálnější nebo hrozivější podoby. Třeba když se tam žertuje na účet Vladimíra Putina, tak to je z roku 2012. A když se žertovalo o Putinovi v roce 2012, tak to mělo přeci jenom trošku jinou sílu než dneska," dodal Bartoš.

Foto: Artur IrmaV roli Hitlera se v inscenaci představí Zdeněk Kupka. "Určitě je to pro herce zajímavý úkol snažit se ztvárnit tuto neuvěřitelnou dějinnou zrůdu, ale nicméně nejedná se o drama, jedná se o komedii, takže se snažíme toho člověka nějakým způsobem zesměšnit, pokud to vůbec je v našich možnostech," řekl Kupka ČTK. To je ale podle něj jen jednou polohou jeho postavy. "V prvopočátku by to měla být karikatura, pak by z toho mělo mrazit a pak by měl následovat ten přerod do někoho, koho známe z televizních obrazovek. Nějakého vrcholného politika, který si osobuje právo rozhodovat třeba o životech jiných lidí," dodal.

čtk