Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Domě seniorů ve Františkově dnes začali očkovat čtvrtou dávkou, zájem je větší než čekali

08. 08. 2022 | 14:37

V Domě seniorů v Liberci na Františkově, který je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji, dnes začali očkovat proti koronaviru čtvrtou dávkou. Zájem klientů i zaměstnanců je větší než čekali, dnes aplikovali 110 dávek vakcíny. ČTK to řekl ředitel domova Jan Gabriel. Zároveň podle něj v domově očkují i třetí dávkou nové klienty, kteří ji zatím neměli. Aktuálně v domově covid nemají, ale zhruba před dvěma týdny se nákaza prokázala u tří klientů a čtyř zaměstnanců.

ockovanifrantiskov3
Foto: Artur Irma

Dům na Františkově má 200 klientů a stovku zaměstnanců, byl jedním z prvních v kraji, kde se předloni v březnu koronavirus objevil. Od té doby onemocněly desítky klientů a zaměstnanců. Zhruba 20 klientů nemoci podlehlo, u kolika dalších se vlivem nákazy stav zhoršil a nakonec také zemřeli, lze podle Gabriela jen těžko odhadovat. Návrat k normálu umožnilo až očkování, které v domově začalo loni v lednu, dnes už má většina klientů i zaměstnanců i třetí, posilující dávku.

"My jsme se pohybovali až kolem 95 procent proočkovanosti, ale je pravda, že tak, jak klienti v pobytových sociálních službách odcházejí a přicházejí noví klienti, tak se nám to procento začalo snižovat. Velká část příchozích byli klienti, kteří vůbec neměli očkování nebo měli třeba jen první, maximálně druhou dávku," doplnil Gabriel. V domově jim postupně očkování doplnili, další posilující dávku mohou dostat až po čase. O něco nižší, jen kolem 80 procent, byla proočkovanost zaměstnanců, a ředitel věří, že i tam se podíl očkovaných podaří zvýšit.

V domově podle Gabriela počítají s podzimní vlnou koronaviru. "Myslím si, že i proto se v rámci osvěty klienti i zaměstnanci hlásí o další dávku očkování. Není tady žádná pohrůžka, je to jen nabídka, že můžeme klientům a zaměstnancům čtvrtou dávku poskytnout bez nějakého běhání okolo. Myslím, že většina to využije, a je to dobře, protože nevíme, co nás na podzim čeká," řekl Gabriel. Se zajištěním vakcíny pomohla podle něj lékárna Krajské nemocnice Liberec.

V Libereckém kraji za poslední týden odhalily podle údajů ministerstva zdravotnictví (MZ) laboratoře 480 nových případů nákazy, to je o 70 víc než za předchozí týden. V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá v kraji 108 nových případů, nejvíc nakažených je na Semilsku. Čtvrtou dávkou očkuje zatím v kraji EUC Klinika v Liberci a také nemocnice v Jilemnici, lidé mohou o vakcínu požádat i své praktické lékaře. Čtvrtých dávek bylo zatím v kraji aplikováno 1572, z toho 616 za posledních sedm dní.

čtk