Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V extrémně horkých dnech prodej zmrzliny paradoxně klesá, přesto jí Zmrzlinářství prodá kolem 80 litrů denně

26.06.2019 | 17:07

Až 80 litrů zmrzliny denně prodá v letní sezoně liberecké Zmrzlinářství LEDA. V extrémně horkých dnech ale prodej paradoxně klesá, a to i na polovinu. Lidem se asi do rozpáleného centra nechce a raději zůstávají doma, řekl dnes ČTK majitel vyhlášené zmrzlinárny pár kroků od radnice David Stárek.

Zmrzlinu vyrábí tradičním způsobem od roku 2015. Jahodová, ostružinová a také slaný karamel získaly ocenění Regionální potravina Libereckého kraje, což je zárukou místních surovin. Lidé na to dost slyší, poznamenal Stárek.

Spotřeba zmrzliny v Česku roste. Podle agentury Nielsen, která údaje bez započítávání prodejů v Makru zveřejnila, od loňského dubna do letošního března Češi včetně kojenců snědli 41 milionů litrů balené zmrzliny, což jsou v přepočtu téměř čtyři litry na osobu. Kolik zmrzliny si Češi koupili v ulicích u zmrzlinářů, ale zatím nikdo nespočítal.

"Prodej ale roste, třeba mléka kupuju dvakrát víc než loni," řekl Stárek. V každém z chladicích pultů ve své zmrzlinárně na Sokolovském náměstí má 12 druhů zmrzliny, které se podle sezony mění.

"Když jsme začínali, říkali mi, že musím mít vanilkovou a jahodovou zmrzlinu. Vyrábíme ji, ale stane se, že třeba dojde. Dřív jsem si s tím lámal hlavu, dnes ale vím, že si zákazníci vyberou jinou zmrzlinu," řekl zmrzlinář, kterému se ještě nestalo, že by někdo odešel s prázdnou. V sortimentu má ovocné sorbety a velmi oblíbené jsou podle Stárka zmrzliny s krémy, které jsou většinou smetanové. "Děláme ale i hrušku s čokoládou, která je veganská," doplnil.

Ilustrační foto

V horkých dnech se podle Stárka víc prodávají lehké ovocné sorbety jako jahodový, meruňkový, mučenkový nebo malinový, který patří letos k nejoblíbenějším. Ovocné zmrzliny vyrábí LEDA přímo z ovoce nebo ovocného pyré. "Některé ovoce u nás není k dostání dostatečně zralé," vysvětlil důvody použití pyré zmrzlinář. Zdejší jahodová zmrzlina získala letos ocenění Regionální potravina, která garantuje, že 70 procent surovin je z regionu. Stárek ji vyrábí z jahod z nedalekého Českého ráje. Jde o sezonní záležitost. Až sezona místních jahod skončí, bude je muset nakupovat jinde a přidat bylinky, jako je máta, aby zmrzlinu od té regionální odlišil.

čtk