Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kolizním místě cyklostezky z jedné strany zrcadlo chybí úplně, z druhé je rozbité. Na co se čeká?

15. 06. 2020 | 5:46

Nedávno do provozu uvedenou cyklostezku kolem liberecké čistírny odpadních vod, vedoucí od pavlovické jízdárny do Stráže nad Nisou, provázejí potíže od samého počátku. Nejdříve, ještě za předchozího vedení radnice, byla chybně vyprojektovaná a musela se komplet předělávat. Teď se město snaží, aby mu stavebník alespoň vrátil část peněz.

ZrcadloCykloDetail
Rozbité zrcadlo situaci pod mostem zobrazit nedokáže...

Tím ale potíže jedné ze dvou oficiálních cyklostezek v krajském městě nekončí. Cyklostezka v sobě zahrnuje velice nebezpečnou pasáž pod mostem, kam nikdo nevidí, neboť tam úplně chybí zrcadlo ve směru od Stráže a zrcadlo od Liberce je už několik měsíců rozbité. Nikdo tudíž nemá šanci zkontrolovat, než do šera a do zatáčky pod mostem vjede, co se v nejužším místě děje.

Doslova hororovou situaci zde lze zažít každý den. Byla jsem svědkem, když pod most bez rozmyšlení a sebemenšího zaváhání vjely dvě matky jedoucí vedle sebe s kočárky a na bruslích. Stalo se v okamžiku, kdy tam z druhé strany vjel cyklista. Jel po své polovině. Zpod mostu se pak jen ozývaly nadávky a jek. Hlasitější byly matky, byť zabraly celou šíři cyklostezky a cyklista neměl tušení, že tam jsou. Pokud by zrcadlo nebylo rozbité, možná by se podíval, je-li pod mostem volno.

Zrcadlo ve směru od Pavlovic je rozbité už několik měsíců.

Ve směru od Stráže pro "sichr" není zrcadlo žádné...

Někteří cyklisté spořádaně před sjezdem pod most zvoní a jedou tam velice opatrně, neboť nemohou tušit, kdo se zjeví v protisměru a v mírné zatáčce. Jiní tam vjedou v plné rychlosti a neřeší, koho v úzkém temném profilu potkají. Cyklostezka přitom více než cyklistům slouží jako korso, na němž není nouze nejen o lidi venčící psy, ale ani o skupiny chodců roztažené po celé šířce komunikace. 

Jezdím tudy velice často, takže vím, že absence zrcadel vytváří nesmírně kolizní situace. Moc nechápu, na co odpovědná místa čekají. Až se tu někdo zraní?

aro