Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci dokončili opravu a zabezpečení Valdštejnských domků. Záchrana vyšla na milion

27. 11. 2019 | 16:40

Opravu a zabezpečení Valdštejnských domků dokončili stavbaři v Liberci. Hrázděné domy nebo spíše jejich torza patří k nejstarším dochovaným stavbám v krajském městě a jsou součástí Střední průmyslové školy stavební Liberec.

valddomkyNew1LK
Foto: FB LK

Šlo v podstatě o záchranné práce, vyměnily se střechy, bylo třeba staticky zajistit krovy a zakotvit je k sousednímu zděnému domu, opravou prošly i hrázděné fasády, řekl dnes novinářům ředitel školy Radek Cikl. Práce stály bezmála milion korun.

Po opravě. Foto: FB LK

Původní neošetřené dřevěné šindele začaly hnít, proto je řemeslníci vyměnili. Střechu pokryli novými štípanými šindeli, tentokrát jsou ale ošetřené a hned v příštím roce je čeká další nátěr. Střechy, které jsou teď světlé, pak budou tmavé stejně jako hrázdění. Obnovené je měděné oplechování. "Hrázdění se muselo celé seškrábat a opravit, práce na něm bylo mnohem víc, než jsme čekali. Vápenné nátěry si lépe rozumí s hlínou, ale ne s cementem, který tam někde byl," doplnil Petr Šverma ze společnosti Durago, která se na rekonstrukce historických objektů specializuje.

Před opravou. Foto: www.turistika.cz

Soubor známý jako Valdštejnské domky se dříve také nazýval Černé loubí. Objekty představují poslední doklad hrázděné zástavby libereckého Nového Města, založeného Albrechtem z Valdštejna v letech 1622-1634. Dochované domy jsou ale mladší, podle literatury z let 1678-1681. V 70. letech minulého století už byly v havarijním stavu a město na ně dokonce vydalo demoliční výměr. Díky úsilí školy se ale podařilo zachovat alespoň štítová průčelí, kterou stavbaři zakomponovali do přístavby stavební průmyslovky. Původně v nich byly kabinety, dnes jsou ale prázdné.

Někdy předtím... Foto: FB LK

Z původních roubených domů se zachovala zhruba čtvrtina, mají jedno patro a podkroví s nízkými stropy. "Chceme je zateplit a interiéry by měly být do budoucna co nejvíc bílé, chceme tam přejít na systém hrázdění," řekl pedagog Karel Vitouš. Jeden z domků by podle něj chtěla škola využít pro muzeum, v němž by se shromažďovaly školní pomůcky. V dalším by mohly být kabinety, jeden by mohl případně posloužit pro členy či předsedy maturitních komisí. Práce na opravě domků tak budou pokračovat v dalších letech, podílet by se na nich měli i sami studenti.

čtk