Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci při soutěži vodící psi prováděli své pány městem. Klání bylo neoficiálním mistrovstvím ČR

06. 09. 2020 | 14:03

Najít přechod pro chodce, schody, lavičku, označit dveře či překážku. Na první pohled jednoduché úkoly, které ale dnes v centru Liberce plnili speciálně vycvičení psi, když bezpečně prováděli své pány horním centrem pátého největšího města v zemi. V Liberci se závod vodících psů organizovaný spolkem "Život jde dál" uskutečnil poprvé.

vodiciPsiIrma1
Foto: Artur Irma

Dnes to byla pro jejich nevidomé pány zábava, psi jim ale usnadňují běžný život. "Je to hlavně jistota, jsem samostatnější. Všude se dopravím, k lékaři, do lékárny, na poštu, k autobusu. Člověk není závislý na druhé osobě," uvedl Stanislav Poluprutský z Opočna, který se závodu zúčastnil s s devítiletým labradorským retrívrem Jimmym.

Psi dnes své pány vodili kolem radnice a skrz obchodní centrum. "Pes během trasy musí najít přechod, dveře, schody, musí na povel zrychlit, zpomalit, musí označit nerovnost," uvedl ředitel závodu Roman Vaněk, který přišel o zrak před 11 lety. Pro psa je podle něj největší problém vidět překážku, která je nad úrovní jeho těla, třeba větve. "Sleduje cestu dole, tak nestíhá koukat nahoru," řekl Vaněk. I to se dá ale podle něj naučit.

Foto: Artur Irma

Vodící pes se musí podle Miroslava Kaisera z Varnsdorfu cvičit celý život. "Může časem něco zapomenout," uvedl Kaiser, jehož sedmiletý labradorský retrívr Nelson je republikový mistr v tomto závodě. "Jak je hodně vycvičený, tak si začíná vymýšlet a trochu lajdačí. Hodně mu teď dělají dělat problémy přechody, on si to zkrátí a jde mimo přechod," uvedl Kaiser.

Naučené návyky psů může ovlivňovat i jejich zdraví. Třeba osmiletý černý labradorský retrívr Kanto se kvůli špatným kloubům snaží vyhýbat schodům. "Když vím, že tam jsou, tak ho přiměju. Když ne, tak se snaží to obejít a hledá alternativní trasu," uvedla jeho majitelka Andrea Hlaváčková. I pro ni je v běžném životě vodící pes velmi důležitý. "Pomáhá mi velice, i když umím i sama s holí. Úžasný je třeba v davu, krásně mě provede," dodala.

Foto: Artur Irma

Zatímco v minulých letech se podobných závodů konalo po Česku víc, letos bude ten liberecký zřejmě jediný. Soutěž se skládá ze dvou disciplín. První je základní poslušnost a druhá je takzvaná frekvence, při níž musí pes projít s pánem určenou trasu s překážkami a splnit několik úkolů.

čtk