Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci přibývá škol se skupinovou on-line komunikací mezi žáky a pedagogy

31. 03. 2020 | 5:41

V Liberci přibývá základních škol, které do výuky na dálku, k níž jsou nyní nucené, zavádějí skupinovou on-line komunikaci mezi žáky a učiteli. Dobrou zkušenost s tím mají například na ZŠ nám. Míru. On-line výuku pro druhý stupeň tam používají od začátku uzavření školy. ČTK to dnes řekla ředitelka školy Pavlína Kubrová. Školy v celém zemi jsou v rámci opatření proti šíření koronaviru už několik týdnů zavřené a děti se učí z domova.

dětiPC
ilustrační foto

"Připojit se do on-line výuky mohou všechny děti. Používáme Hangoust a ten jde jak na starých počítačích, tabletech, notebookách, tak i telefonech," uvedla Kubrová. Tento způsob výuky považuje pro děti za přínosnější, než kdyby se učily samy. Z ohlasů vnímá, že spokojeni jsou i rodiče. Při výuce děti vidí učitele před tabulí. "Učitel s nimi normálně komunikuje, děti se ptají. Akorát rozdíl je, že nesedí v lavicích, ale doma," dodala Kubrová. Podle ní výuka probíhá podle rozvrhu.

On-line skupinovou komunikaci se částečně chystá od dubna zavést i liberecká ZŠ Husova. Sloužit bude hlavně k tomu, aby si děti mohly s učiteli popovídat. "Pauza v kontaktu je velká a samozřejmě jednak velmi demotivuje děti, tak i učitele, ale ztrácí se i vztah a kontinuita mezi nimi," uvedla ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová. Skupinová on-line komunikace bude na ZŠ Husova pro druhý stupeň, nebude se ale při ní probírat nová výuka. "Uvědomujeme si, že situace v rodinách je různá," dodala s tím, že ne všechny děti mají přístup k internetu.

Zavedení on-line komunikace formou konzultací pro několik dětí najednou chystá ZŠ 5. května. To, že kontakt se školou dětem chybí, ukázal i dotazník mezi žáky osmé třídy na téma, co jim koronavirová pandemie vzala. "Velmi často se objevilo: vzala mi kontakt s učitelem, vzala mi možnost plnohodnotného učení a moc se těším zpátky do školy," uvedla ředitelka školy Iveta Rejnartová. S rodiči podle ní komunikují přes školní systém Bakalář, pro výuku využívají i google učebny a Školu v pyžamu, někteří učitelé posílají dětem i krátká výkladová videa. Úkoly se podle Rejnartové neznámkují, stejně postupují i třeba na ZŠ Husova. "Ani jedničky nejsou, ale učitel popisuje, co se povedlo, a dává nějaké doporučení," dodala Lukeš Reindlová.

čtk