Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci už svítí vánoční strom, na náměstí bude stát 50 dní. Je tam od 17. listopadu a zmizí na Tři krále

24. 11. 2023 | 18:24

Zřejmě jako první v kraji rozsvítil Liberec letošní vánoční strom. Stalo se v pátek v podvečer za účasti po okraj naplněného náměstí u radnice. Letošním libereckým stromem je smrk ztepilý z ulice České mládeže. Ze zahrady soukromého majitele ho na náměstí k radnici dopravili dobrovolní hasiči.

Advent23stromliberec2
Foto Artur Irma, fotogalerie dole FB profil Liberec.cz

Také letošní smrk bude zkrácen na tradičních 14, 5 metru, což je výška, která umožňuje zajistit dostatečnou statiku a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Na tuto délku je koncipován i podzemní stojan na náměstí Dr. E. Beneše. Každý strom se z bezpečnostních důvodů zkracuje na tuto velikost.

Po ukotvení se smrk nazdobil. Letos ho krášlí designová výzdoba v podobě herrnhutských hvězd. „Ty jsou světelné, ale zároveň fungují i jako denní ozdoby. Na stromě bude jedna žlutá vrcholová hvězda o průměru 130 cm, 15 hvězd žlutobílých, speciálně vyrobených pro Liberec, o průměru 70 cm a dalších 20 bílých hvězd o velikosti 40 cm. Toto bude doplněno třemi druhy venkovních světelných stringů, řetězů,“ popsala již dříve mluvčí statutárního města Jana Kodymová.

Foto: Artur Irma

Jak už jsme psali, adventní program v centru Liberce za 1,5 milionu korun připravuje i letos pro radnici městská společnost Elset. Strom je letos bez dětských ozdob a výraznější zastoupení na něm mají ochranovské (německy herrnhutské) hvězdy. Herrnhut si v Liberci poprvé otevře stánek, kde bude prodávat svoje produkty. Takže ochranovské hvězdy, které se staly jakýmsi symbolem libereckého adventu, si budou moci lidé i koupit.

Adventní tržnice s téměř 40 stánky bude na náměstí u radnice až od 29. listopadu do 23. prosince. Jednou ze zajímavostí je přítomnost zvonaře. Na náměstí bude také Fialův mechanický betlém a 25 metrů vysoké vyhlídkové kolo. 

lo, archiv čtk, www.liberec.cz