Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké botanické zahradě rozkvetly vzácné orchideje, začínají i nejstarší kamélie v Evropě

30. 12. 2023 | 18:27

V Botanické zahradě v Liberci rozkvetly vzácné orchideje. Ve vitrínách je výběr pro znalce i raritní odrůdy. Kvést začínají také nejstarší kamélie v Evropě. Jsou až 250 let staré, řekl dnes ČTK zahradník Lukáš Koprnický.

botanickaliberec 5
Botanická zahrada, foto: Artur Irma

Kvetoucí orchideje jsou tradičně největším lákadlem vánočního období liberecké zahrady. "Standardně během roku máme s nimi dvě vitríny, ale teď jsou tři. A sortiment měníme, aby tam byly neustále čerstvé květiny," uvedl Koprnický.

Botanická zahrada, foto: Artur IrmaLiberecká zahrada má patrně největší sbírku orchidejí v zemi, jež čítá přes 1500 druhů. Ve vitrínách jich mohou návštěvníci vidět několik desítek, aktuálně jsou tam ty nejhezčí z orchidejí rodu Calanthe, jež rostou v jihovýchodní Asii. "Taková zajímavost je, že jsou bez listů a mají jenom květy," upozornil zahradník.

Botanická zahrada, foto: Artur IrmaV dalších dvou vitrínách označených jako Výběr pro znalce a Nejlepší odrůdy a vybrané rarity jsou převážně rostliny, která mají mezinárodní ochranu nejvyššího stupně (CITES) a nelze s nimi běžně obchodovat. Podle Koprnického jsou navíc obtížně pěstovatelné. Pokud se to ale povede, mají krásné květy. "Některé kvetou třeba den, některé měsíc. Jsou z různých podmínek, některé rostou v pralese, některé v horách, některé v subtropech," dodal zahradník.

Botanická zahrada, foto: Artur IrmaMezi lákadla botanické zahrady na přelomu končícího a začínajícího roku patří i rozkvetlé kamélie. V pavilonu Květnice je i pět nejdéle pěstovaných kamélií v Evropě. "Začaly už kvést a pokvetou až do jara," uvedl Koprnický. Za prohlídku ale podle něj stojí i další části zahrady. "Teď kvetou i aloe, to jsou rostliny z Madagaskaru, z Afriky. A ještě expozice Austrálie krásně kvete," dodal. Liberecká zahrada je nejstarší botanickou zahradou v zemi, vznikla v roce 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin, ročně ji navštíví kolem 60.000 lidí.

Botanická zahrada, foto: Artur Irmačtk