Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké iQLandii odpoví, jak vypadala noční obloha nad Betlémem v době Ježíškova narození

24. 12. 2019 | 8:02

Speciální program i workshopy nabídne o vánočních prázdninách návštěvníkům liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia. Od čtvrtka 26. prosince je otevřeno denně. Vánoce tu pojali vědecky, návštěvníci tak dostanou možnost zblízka prozkoumat vánoční koření, naučí se rozsvěcet rozbité zářivky nebo si mohou užít silvestrovskou science show.

IQvanoce
arhcivní foto

Program nabízí každý den také iQPark, který je určený mladším dětem, řekl ČTK Pavel Coufal, ředitel obecně prospěšné společnosti iQLandia, která obě centra provozuje.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Ročně areál navštíví zhruba půl milionu lidí nejen z Česka, ale i z Německa, Polska nebo Nizozemska.

"Speciální pořad Jež(íš)kovy voči čeká na návštěvníky v planetáriu, už ho máme ve čtyřech jazycích," řekl Coufal. Návštěvníci se v planetáriu dozvědí, jak vypadala noční obloha nad Betlémem v době Ježíškova narození nebo jaké fyzikální zákony popírají Santu Clause a jeho sobí spřežení. Pro nejmenší připravil tým iQLandie dětskou laboratoř, kde si malí badatelé mohou vyrobit svítící přáníčko. V programu Světlo Vánoc si mohou dosyta užít a vyzkoušet různá světýlka, prskavky a ohňostroje.

archivní foto

Otevřeno je o vánočních prázdninách do 19:00 včetně Silvestra. Zájem o vánoční programy je podle Coufala tradičně velký, hodně záleží na počasí. "Pokud svítí sluníčko a je sníh, tak je zájem menší, pokud prší a sluníčko nesvítí, tak se sjedou nejen do iQLandie návštěvníci z celých Jizerských hor a je tu pěkný nátřesk," řekl. V takových případech se podle něj několikrát stalo, že se kapacita centra naplnila a nové návštěvníky mohli pustit, až když nějací odešli. "Máme kapacitu zhruba 2000 návštěvníků v jeden okamžik," dodal Coufal.

čtk