Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké krajské nemocnici skončila rekonstrukce operačních sálů. Oprava tří pater si vyžádala přes 90 milionů

01. 02. 2023 | 14:29

Řemeslníci po sedmi měsících dokončili rozsáhlou rekonstrukci operačního traktu budovy chirurgie liberecké nemocnice. Oprava tří pater si vyžádala přes 90 milionů korun. ČTK o tom informoval mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

knlNew1
ilustrační foto

Takřka kompletní rekonstrukce operačního traktu se sedmi sály byla vynucená. Nemocnice původně plánovala jen menší opravu, aby do jednoho ze sálů mohla umístit nově pořízeného chirurgického robota, který váží 600 kilogramů. Při přípravě projektu se ale zjistilo, že stropy v budově postavené zhruba před 80 lety jsou ve velmi špatném stavu a jsou jen na 40 procentech původní únosnosti. Proto byl rozsah prací výrazně širší než v nemocnici původně plánovali.

Ve zrekonstruovaných sálech je nové takřka vše od podlah přes stěny až po stropy. "Kompletně nové jsou rozvody medicinálních plynů, elektroinstalace, jsou tam nové závěsy pro operační přístroje, roboty, operační věže a samozřejmě i to zázemí pro operačního robota je úplně nové," uvedl Řičář.

Čtyři sály lékaři už využívají, zbývající tři se nyní vybavují zdravotnickou technikou. "Počítáme, že v nich začneme operovat v průběhu února," dodal mluvčí nemocnice.

Neplánované uzavření všech sálů chirurgie od konce loňského června bylo pro nemocnici velkou komplikací a hrozilo, že bude muset omezit operativu. Odkládat operace nakonec největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji nemuselo i díky tomu, že mohlo využívat operační sály v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu.

čtk