Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Magně doufají, že vláda podnikům poskytne dostatek času na přípravu a zajištění antigenních testů

01. 03. 2021 | 19:11

Liberecký výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia) testuje své pracovníky na koronavirus od loňského podzimu. Antigenní testování zajišťuje pro jednoho z největších libereckých zaměstnavatelů partnerská pracovně-lékařská služba a týdně jím procházely desítky lidí.

magnaOčista
Liberecký výrobce autodílů Magna testuje pracovníky už od podzimu. Archivní foto

Na dotaz ČTK to dnes řekl personální manažer společnosti Jan Záruba. Už v polovině února, ještě před nařízením vlády, také podnik povinně zavedl ve výrobě nošení respirátorů, díky tomu a testování se podle Záruby daří držet počty nakažených na dobré úrovni.

Magna má s nákazou své zkušenosti, masivní výskyt onemocnění se ve firmě s 1800 zaměstnanci poprvé objevil loni ve druhé polovině června. Onemocněly tehdy postupně tři desítky zaměstnanců, z toho více než polovina byli agenturní pracovníci, v karanténě museli zůstat dělníci obou směn postiženého pracoviště. Firma tehdy zavedla přísná hygienická opatření, aby dalšímu šíření koronaviru zabránila. Roušky neodložili pracovníci ani v létě, kdy už běžně povinné nebyly. Teď jsou v podniku povinné respirátory, které podnik pro zaměstnance zajistil.

"Naše postupy a nařízení úzce konzultujeme s odborníky z krajské hygienické stanice. Nošení respirátorů vyžadujeme od všech osob vstupujících do areálu," doplnil Záruba. Firma už se podle něj také připravuje na plošné testování zaměstnanců, které chce zavést vláda. "Je pro nás ale otázkou, jaká kritéria nastaví, jakou periodicitu," řekl. Je podle něj také na vládě, aby vyřešila případné problémy, pokud by se někteří lidé povinnému testování bránili.

V Magně doufají, že vláda podnikům poskytne dostatek času na přípravu a zajištění antigenních testů. Dodávky se podle Záruby už teď zpožďují. "Už minulý týden měly firmy dodávající antigenní testy prodlevu čtyř a více dnů v objednaných dodávkách. Očekáváme, že se po tomto víkendu čekací lhůta na testy minimálně zdvojnásobí," řekl personální manažer Magny. Firma se podle něj připravuje i na variantu, že nakoupí testy, se kterými se zaměstnanci otestují sami doma před příchodem do práce.

čtk