Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Malém divadle bude mít premiéru autorská inscenace Orten! Vznikla na základě deníků básníka

25. 08. 2021 | 13:01

V Malém divadle v Liberci bude mít v sobotu premiéru autorská inscenace Orten! Vznikla na základě deníků básníka židovského původu Jiřího Ortena. Psal je až do své smrti v roce 1941, zemřel ve 22 letech. Představení vzniklo ve spolupráci s brněnským Divadlem 3+kk. ČTK o tom v tiskové zprávě za brněnské divadlo informovala Helena Gricová.

divadlo orten img 100282
Foto: Vendula Hlaváčková

V inscenaci vystupuje jediný herec, člen liberecké činohry Ondřej Kolín. "Kromě titulní postavy se mění v Ivana Blatného nebo Věru Fingerovou, Ortenovu osudovou lásku," uvedla Gricová. Kolín se také spolupodílel na vzniku scénáře společně s režisérem představení Adamem Steinbauerem a dramaturgem Liborem Brzobohatým. Hra měla mít původně premiéru už loni na podzim, kvůli nařízenému uzavření divadel v důsledku koronavirové pandemie ji ale tehdy nebylo možné odehrát před diváky.

Orten byl básníkem židovského původu, což se odráží jak v jeho poezii, tak v deníkových zápisech. "Autor v nich popisuje stupňující se nacistické perzekuce vůči židovskému obyvatelstvu, vlastní emoce související se ztrátou svobody, strach z výslechů, neustálé stěhování nebo pocit vyhnanství ve vlastní zemi," uvedla Gricová. Deníky psal Orten v letech 1938 až 1941. V den jeho 22. narozenin ho při procházce podél Vltavy srazila projíždějící německá sanitka. Zraněním podlehl tři dny poté.

čtk