Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V posledním symfonickém koncertu sezony účinkují klavírní legenda a mladý dirigentský talent

13. 04. 2023 | 13:39

Orchestr Šaldova divadla v Liberci si pro své posluchače i na poslední symfonický koncert sezony připravil zajímavý program a představí neméně zajímavé hosty. Na podiu společně poprvé stanou klavírní virtuóz Ivan Klánský a dirigent Robert Kružík. Pro oba umělce to bude taktéž první umělecká spolupráce orchestrem DFXŠ. V posluchačsky atraktivním programu se bude rozhodně na co těšit.

Program koncertu otevře energická předehra ke komické opeře Wolfganga Amadea Mozarta Così fan tutte, která je v pořadí třetím operním titulem, který vzešel z mimořádně úspěšného uměleckého spojení Wolfganga Amadea Mozarta a libretisty Lorenza da Ponteho, jenž v tomto díle vsadil na komorní příběh šesti postav, ve kterém se řeší především partnerské vztahy. Vznikla tak nadčasová komedie, která si dodnes zaslouženě získává pozornost a oblibu široké veřejnosti. Poté své umění v Klavírním koncertu č. 3 Ludwiga van Beethovena předvede vyhledávaný klavírista Ivan Klánský, který se již mnoho let řadí ke světové pianistické špičce.

„Na koncert v Liberci se velmi těším hned z několika důvodů. V Libereckém divadle a s orchestrem DFXŠ jsem ještě nikdy nespolupracoval, takže to bude moje premiéra. Stejně tak jsem se na koncertním podiu ještě nesetkal s Robertem Kružíkem, kterého si jako umělce a dirigenta nesmírně vážím, a tedy z tohoto pohledu to bude moje další premiéra. A v neposlední řadě jsem moc rád, že spolu budeme moci provést nádherný třetí Beethovenův klavírní koncert, ke kterému mám speciální osobní vztah,“ svěřuje se klavírista Ivan Klánský. „S tímto dílem jsem totiž ve svých osmnácti letech poprvé stanul před orchestrem, a to na soutěži v italském Bolzanu, proto je pro mě vždy milou příležitostí kdykoliv mám možnost tento klavírní koncert hrát. Srdečně zvu diváky do Šaldova divadla. Na programu jsou posluchačsky atraktivní skladby, a já pevně věřím, že se publiku bude koncert líbit,“ dodává.

Koncert uzavře obsahově závažnější a mistrně propracovaná Symfonie č. 4 Johannesa Brahmse, která se řadí k základním kamenům symfonického repertoáru. Před orchestrem DFXŠ poprvé stane mladý a talentovaný dirigent Robert Kružík, který patří k nejvýraznějším a nejúspěšnějším talentům současné nejmladší generace našich dirigentů.

„Z mnoha důvodů se velmi těším na koncert v Divadle F. X. Šaldy,“ prozrazuje Robert Kružík. „Jedním z nich je fakt, že budu s orchestrem DFXŠ spolupracovat úplně poprvé a také se na jednom pódiu setkám s profesorem Ivanem Klánským, kterého si nesmírně vážím jak na profesionální rovině, tak především lidské. Byl to právě on, jenž mi na konci mých pražských studií předával diplomy a přál mi do uměleckého života jen to nejlepší. Druhým faktem je krásný program, který skýtá skladby autorů výhradně první vídeňské školy a klasicko-romantické syntézy. Tedy Mozarta, Beethovena a Brahmse. Dovolte, abych vás co nejsrdečněji pozval na tento koncert, jenž jistě potěší nejednoho milovníka symfonické hudby,“ dodává dirigent.

Autor textu: Lenka Dandová

Vstupenky na koncert, konaný 15. 4. 2023 v Šaldově divadle od 19 hodin, je možné zakoupit online a na pokladnách DFXŠ.