Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vandalové soustavně ničí hroby na libereckých hřbitovech. V silách města ani policie není takovým šílenostem zabránit

02. 09. 2022 | 5:00

Hřbitovy jsou obecně místem, které často navštěvují různí vandalové. Neštítí se ničit nejen místa posledního odpočinku jednotlivců, ale ani zařízení a vybavení hřbitovů. Správa městského majetku je proti nájezdům těchto partiček krátká a často se ani za pomoci policie nepodaří viníky vypátrat.

kremák1mml
Liberecké krematorium a přilehlý hřbitov si město obhospodařuje samo. Foto: archiv

Jediným řešením je dát po podobných "ničitelských párty" dát pietní místa co nejrychleji do pořádku na náklady města.

Vandalismus v praxi.Za dva měsíce se většina Čechů vypraví na hřbitov uctít památku zesnulých. Jen v Liberci je sedm hřbitovů, které spravuje město. Navíc má v majetku krematorium, u kterého se rovněž nachází hřbitov.

Pravidelně se najdou tací, kteří na vzpomínková místa vyráží nikoliv proto, aby zavzpomínali na svoje blízké, ale kvůli zálibě v ničení věcí. Zamčené brány ani vysoké ploty pro tyto "živly" nejsou překážkou. Za pár desítek minut dokážou zničit desítky hrobů.

Naposledy se podobně smýšlející partička zřejmě mladistvých rozzlobených lidiček vrhla na zázemí a hroby v Horním Růžodole. Po jejich nočním řádění je výčet zničených věcí následný: deset poničených svítilen, několik zdemolovaných informačních tabulí a vodovodní kohoutek vyřazený z provozu do doby, než dokáže správa města zařídit nový. Správa veřejného majetku na podobné činy reaguje rychle. Dopadnout viníky se ve většině případů ovšem nedaří.

“Návštěvníci našich hřbitovů jistě pochopí, že není v našich personálních silách 24 hodin denně hlídat všechny hřbitovy. Samozřejmě, když k vandalismu nebo poškození hrobů dojde, řešíme to ve spolupráci s Policií České republiky a snažíme se dát vše do pořádku a do původního stavu v co nejkratším čase,” sdělil Lukáš Hýbner, vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu.

Hřbitov po nájezdu vandalů.Během Svátku zesnulých - tzv. Dušiček je většina hřbitovů hlídaná nejen strážníky ale také policisty, kteří při této příležitosti nasazují hlídky speciálně pro hlídání kolem hřbitovů.

Během roku ale nejsou pietní místa prioritou a strážníci se po nocích pohybují především v okolí centra Liberce a Fügnerovy ulice. Na odlehlejší místa se i z důvodů personální kapacity často nedostanou. Pachatelé, kteří většinou pocházejí z řad mladistvých, kvůli tomu často unikají jejich pozornosti a zpětně dohledat, kdo za ničením veřejného majetku stojí, je neřešitelný úkol.

Problémy s nájezdy vandalů mělo i liberecké krematorium. K jednomu z největších ničení pietních míst došlo po finálovém utkání fotbalového poháru v létě před dvěma lety. Tehdy se neštítili pachatelé poničit náhrobky, hydrant, odpadkový koš a svítilny. Způsobená škoda se vyšplhala na šedesát tisíc korun.

Pro návštěvníky hřbitovů, kteří si sem chodí zavzpomínat, zůstává hlavní otázkou, jestli má cenu pořizovat drahé věnce a svítilny, když není zaručeno, že o ně kvůli výtržnostem nepřijdou.

Období dušiček ke zkrášlování hrobů vybízí. V té době jsou také pietní místa více chráněná. Zda nakoupené památeční předměty vydrží čtrnáct dnů, měsíc nebo třeba rok, nedokáže truchlícím zaručit. Ani správa hřbitova, natož policie. Zkulturnit a zkrášlit hrob ale za risk většině lidí stojí. Stejně vandalům stojí riskovat pokuty a možné postihy při ničení cozího majetku.

lux, foto: SML