Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Vratislavicích nad Nisou vznikl unikátní areál pro cyklisty s pumptrackem, sjezdovými tratěmi a skill centrem

07. 10. 2020 | 12:39

V Liberci-Vratislavicích nad Nisou skončila výstavba areálu pro cyklisty. Zahrnuje pumptrack, sjezdové tratě a skill centrum, kde je možné trénovat technické dovednosti. Městský obvod stál areál dva miliony korun. Areál je rozhodně unikátní, řekl dnes ČTK Tomáš Kudrnáč, jednatel společnosti Dirty Parks, která ho postavila.

kolavratislavice3
Foto: Artur Irma

Městský obvod o vybudování areálu pro cyklisty uvažoval tři roky, pumptrack se nachází na louce nad "hasičárnou" a fotbalovým stadionem. "Věnujeme se tím pokračování aktivit, které navazují na sokolovnu, fotbalové hřiště, psí park," uvedl starosta Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj má radnice i další plány do budoucna s tímto územím, které navazuje na lesopark. Zatím ale nechce prozradit jaké.Foto: Artur Irma"Tím, že je (areál) na kopci a je to spojení klasického pumptracku s traily, tak si myslím, že to je něco, co jinde v republice není," dodal Kudrnáč. Za výjimečný považuje vratislavický pumptrack i dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu a spoluautor návrhu tohoto areálu Tomáš Slavík. "Dá se na tom rozhodně odjet závod světových kvalit. Je to, řekl bych, jeden z nejlepších závodních pumptracků, co jsem viděl," uvedl Slavík.Foto: Artur IrmaPumptrack je typ dráhy pro bicykly, který využívá jako hnací sílu pumpování, tedy pohyb nahoru a dolů a dopředu a dozadu. Ve Vratislavicích je trať z přírodního materiálu, je tam rozjezdová rampa a dva zrcadlové 160metrové okruhy. Od pumptracku vede takzvaný stoupací trail na začátek dvou sjezdových, kdy každý má skoro půl kilometru. Jeden je modrý pro začátečníky a druhý červený pro mírně pokročilé. "Ten už obsahuje i trochu větší skoky, které jdou ale i projet, takže i červený trail by měl zvládnout skoro každý," uvedl Kudrnáč. Součástí areálu je i skill centrum, kde se děti mohou učit základní prvky a pohyby na kole, jako jízdu po zadním nebo jízdu přes překážky. "Takže jsou tady různé lávky, úzké dvaceticentimetrové, pak jsou tam kamenné sekce, vše odstupňované od nejlehčích prvků po nejtěžší," uvedl Slavík.Foto: Artur IrmaPumptracky získávají v posledních letech v republice na oblibě. "Za posledních pět šest let jsme jich udělali řádově desítky, děláme zhruba osm až deset projektů ročně. A na příští rok máme minimálně první půlku sezony úplně plno," uvedl Kudrnáč. Zvýšenému zájmu o cyklistiku si všiml i Slavík, do souvislosti to dává s pandemií koronaviru. "Bydlím tady kousek odtud na kopci, kde je hlavní cyklotrasa. A takové množství lidí, kteří tam teď projíždí na kole, je až neuvěřitelné," dodal.Foto: Artur Irmačtk