Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vítězem 16. ročníku ankety Dědeček automobil je Praga z roku 1914, osobností roku je Miroslav Krejsa z Jablonce

22. 07. 2021 | 8:04

Historický vůz Praga A z roku 1914 je vítězem 16. ročníku ankety Dědeček automobil, kterou tradičně vyhlašuje Mobile muzeum ČR z Liberce. Osobností roku je Miroslav Krejsa z Jablonce nad Nisou, a to zejména za organizaci tradiční vzpomínkové akce 1000 mil Československých. O výsledcích ankety dnes v tiskové zprávě za organizátory informoval Ivan Rössler.

muzeum technické detail
Ilustrační foto

Vítězství v hlavní kategorii získala pragovka z první série s výrobním číslem 338, která patří Milanu Urbanovi z Doubravice u Dvora Králové nad Labem. Porota ocenila unikátnost vozidla a dobu, v níž vzniklo.

Titulem osobnost byl oceněn Krejsa. "Za propagaci oboru nejen v zahraničí na mnoha závodech, ale i na mnoha tuzemských podnicích, sběratelskou, restaurátorskou aktivitu a hlavně za excelentní přístup k pořádání vzpomínkové jízdy 1000 mil Československých," uvedl Rössler.

Projekt Dědeček automobil oceňuje podle pořadatelů ankety novinky, které se objevují mezi veterány. Anketa se koná od roku 2003, prvním vítězem byl veterán RAF 10 vyrobený v roce 1909 v liberecké automobilce.

čtk