Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vstup do Severočeského muzea  zůstane zdarma i po 30. dubnu. Novými expozicemi už prošlo téměř 29 tisíc návštěvníků

27. 04. 2022 | 15:06

Vstup do Severočeského muzea v Liberci zůstane zatím do konce roku zdarma, původně měl experiment v sobotu 30. dubna skončit. Návštěvníků ale přibylo a lidé se do expozic vracejí, zatím proto bezplatný vstup zůstane, návštěvníci budou platit za komentované prohlídky nebo doprovodný program, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

MuzeumRytíř
Foto: Mad

Vstup zdarma zavedla krajská příspěvková organizace loni v květnu, kdy se po téměř tříleté rekonstrukci Severočeské muzeum otevřelo veřejnosti. Model se osvědčil, za osm měsíců do konce loňského roku novými expozicemi o přírodě Jizerských hor, regionálních dějinách Liberce nebo o uměleckých řemeslech Evropy prošlo 28.900 návštěvníků což byl rekord. "Zaznamenali jsme nejen nárůst návštěvnosti, ale také se lidé vrací a vrací se celé rodiny, a to si myslím je tím hlavním smyslem," doplnila Vinklátová.

Na dobrovolném vstupném loni muzeum za osm měsíců vybralo 526.000 korun, dalších 250.000 Kč vydělalo na doprovodných programech, komentovaných prohlídkách a prodeji vstupenek na muzejní věž. Rekordní byla i tržba na recepci, kde prodali muzejní publikace a zboží za 160.000 korun. Podle ředitele muzea Jiřího Křížka zájem neopadá ani v letošním roce. "Od ledna do konce března jsme na dobrovolném vstupném inkasovali nějakých 300.000 korun, což v dobách před uzavřením bylo třeba za celý rok," řekl Křížek.

Bezplatný vstup otevřel podle Vinklátové muzeum i lidem, kteří by si to kvůli nízkým příjmům dovolit nemohli. O jeho rozšíření se ale zatím neuvažuje. "Muzejní prostředí je konzervativní, pokus udělalo muzeum v České Lípě, ale tam se to dobrovolné vstupné příliš neosvědčilo," řekla Vinklátová. Třeba v botanické nebo zoologické zahradě tento model podle ní použitelný není. "Tam to není možné, mají velmi nákladný provoz a jsou ze všech našich příspěvkových organizací nejvíce soběstační," dodala náměstkyně hejtmana.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším svého druhu. Budova, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898. Depozitáře ukrývají přes 700.000 sbírkových předmětů, má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. Budova nutně potřebovala modernizaci a bezbariérový přístup, dostala i klimatizaci, moderní zabezpečení a osvětlení. Rekonstrukce, která začala 1. února 2018, přišla na 143 milionů korun a velkou část zaplatila Evropská unie.

Muzeum získalo moderní expozice, i řadu interaktivních exponátů, ve vestibulu vznikl prodejní prostor pro regionální umělce a výrobce produktového designu. "Do budoucna chceme dál rozšiřovat naši nabídku, třeba u pronájmů nebo vytvořením kavárny, abychom zkvalitnili naše služby a aby financování muzea stálo na více zdrojích," dodal Křížek. Zavřená je aktuálně kvůli úpravám věž muzea, nepřístupná bude až do srpna, kdy tam otevřou novou expozici věnovanou sklu.

čtk