Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výzva liberecké iQLandie adresovaná školákům z celé republiky chce zábavnou cestou učit techniku

15. 10. 2020 | 18:39

Výzvu pro školáky z celé České republiky připravilo v době dálkové výuky liberecké science centrum iQLandia. Projekt iQVýzva chce zábavnou formou děti upozornit na důležitá ekologická témata, jako je nedostatek vody, a zároveň jim ukázat, že fyzika a chemie nejsou jenom v učebnicích, ale všude kolem. Pomoci může i pedagogům, kteří mohou úkoly zadávat v rámci různých předmětů. Vše je online, řekla dnes ČTK mluvčí centra Lenka Vrátná.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu v Česku zaměřených na popularizaci vědy a techniky. "Školy jsou opět zavřené a distanční výuka je pro učitele velmi náročná na přípravu. Úkoly z naší výzvy mohou zadat žákům na doma v předmětech, jako je fyzika, chemie, ale třeba i pracovní činnosti či výtvarná výchova. Děti se baví, učí a ještě mohou vyhrát," řekla k projektu hlavní metodička vzdělávání iQLandie Jana Havlíková Bittnerová.

První kolo soutěže odstartovalo právě dnes a zapojit se do něj mohu děti bez rozdílu věku. Ústředním prvkem je molekula vody, kterou mohou soutěžící libovolně zakomponovat do svých obrázků. "Menší děti se tak dozví, že voda se dělí na mnohem menší části, než jsou kapky. Obrázek molekuly se může stát třeba soustavou rybníčků. Starším se pak nabízí prostor, atraktivně zpracovat chemické procesy související s vodou. Výtvarně se dá pojmout například chemický proces přeměny vody v led. Fantazii se meze nekladou," doplnila Havlíková Bittnerová.

V dalších kolech přijde na řadu třeba řetězová reakce a děti budou stavět most nebo sestrojí raketu. Děti úkoly zpracují doma, zdokumentují a nahrají na web www.iqlandia.cz/iqvyzva. "Autoři nejlepších prací budou oceněni v každém kole, a navíc postoupí do velkého finále. Hraje se například o grafický tablet, stolní hry, jako je Carcassonne nebo Star Wars, a samozřejmě o vstupenky do iQLandie," dodala Vrátná.

čtk