Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Woodburn Capital vybuduje v areálu liberecké Magny fotovoltaickou elektrárnu

08. 07. 2024 | 19:56

Fotovoltaickou elektrárnu vybuduje v areálu libereckého výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia) společnost Woodburn Capital Partners. Obě firmy podepsaly patnáctiletou smlouvu o dodávce elektřiny. Projekt za 52 milionů korun by měl pokrýt zhruba osm procent spotřeby Magny, která patří k největším podnikům v krajském městě. Elektrárna s instalovaným výkonem 2,4 megawattu (MW) by měla zahájit výrobu do konce září, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí firmy Woodburn Pavel Kučera.

solar photovoltaic-2814504 1280
Ilustrační foto

Investorem je Woodburn, Magna bude platit za dodanou elektřinu. "Vybudování fotovoltaické elektrárny v rámci našeho libereckého závodu bylo dlouhodobým cílem Magny. Tento důležitý krok nám výrazně pomůže při dosahování našeho závazku využívat 100 procent energie z obnovitelných zdrojů v Evropě do roku 2025, a celosvětově do roku 2030," uvedl technický ředitel liberecké společnosti Tomáš Radosta. Elektrárnu postaví česká firma Woltair, pro kterou jde podle zakladatele Daniela Helcla o dosud největší fotovoltaickou zakázku v B2B (Business-to-business) segmentu.

Woodburn je česká společnost specializující se na investice do obnovitelných zdrojů energie. "Jedná se o první z několika PPA (smlouva o nákupu elektřiny), které budeme podepisovat v České republice i v zahraničí v letech 2024 a 2025. Aktivně představujeme PPA zákazníkům i v dalších zemích, například v Bosně a Hercegovině či Chorvatsku. Naše smlouvy jsou strukturovány na výrobu energie z obnovitelných zdrojů v místě i mimo něj v zemích, kde působíme, ať už se jedná o střešní nebo pozemní elektrárny," doplnila vedoucí PPA projektů společnosti Woodburn Lucie Kopečková.

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Od začátku roku má vlastní solární elektrárnu nedaleký výrobce klimatizací do automobilů Denso Manufacturing Czech. Zařízení o instalovaném výkonu 1,7 MW vybudovala společnost ČEZ ESCO. Už před rokem vybudoval solární elektrárnu o výkonu 440 kilowattů (kW) Pivovar Svijany. Fotovoltaika zajišťuje část potřebné elektřiny také například pro výrobce dětských plenek a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou, který má na svých střechách zařízení s instalovaným výkonem 2,8 MW.

Liberecká Magna Exteriors (Bohemia) je se 1700 pracovníky jedním z největších zaměstnavatelů v Liberci, od roku 2009 je součástí nadnárodní skupiny Magna, která má závody v 25 zemích po světě. Největším zákazníkem je skupina Volkswagen, díly ale v Liberci vyrábějí i pro vozy Nissan, Jaguar nebo Mercedes. Podle obchodního rejstříku uskutečnila předloni liberecká firma zakázky za 6,724 miliardy korun, hospodaření skončilo ztrátou 145 milionů korun. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

čtk