Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Závod vodicích psů dnes oživí centrum Liberce. Účastníci budou mít klapky na očích

06. 09. 2020 | 5:55

Před libereckou radnicí se dnes od 9.30 do 17 hodin uskuteční závod vodicích psů. Do krajského města se po pěti letech přesunul z Varnsdorfu. V libereckých ulicích za běžného provozu změří síly dvě desítky zrakově postižených se svými čtyřnohými společníky. Aby měli všichni stejné podmínky, budou mít "páníčci" klapky na očích, řekl v srpnu novinářům ředitel závodu Roman Vaněk z pořádajícího spolku Život jde dál.

vodicipes2
Foto: Artur Irma

Soutěž je neoficiálním mistrovstvím ČR, původně se měla uskutečnit už v květnu, vše ale zkomplikoval koronavirus. Organizátoři ji tak přesunuli na neděli 6. září a ze třídenní akce se stala jen jednodenní. "Velmi těžko se nám hledal termín," řekl spoluorganizátor akce Michal Haller. Kvůli pandemii se podle něj také mnohem hůř než v minulých letech shánější sponzoři. "30.000 korunami nás podpořil Liberecký kraj," doplnil.

Závod se skládá ze dvou disciplín. "První je poslušnost, pejsek plní základní povely sedni, lehni a podobně. Druhá disciplína je frekvence, což je mnohem zajímavější i pro diváky, kdy se nevidomý a pes vydají na předem určenou trasu. Jde s nimi rozhodčí, a pes musí předvést zhruba 20 povelů jako najít přechod, lavičku, autobusovou zastávku, výtah, dveře nebo upozornit na schody," popsal závod Haller.

Zatímco v minulých letech se podobných závodů konalo po Česku víc, letos bude ten liberecký jediný. "Přijedou nám lidé z celé země, až z Mariánských lázní, Litomyšle, Dobrušky nebo Holic," řekl Vaněk. Sám se se svým labradorem Nabuchodonozorem, kterému krátce říká Nabu, soutěže nezúčastní. I když je z Varnsdorfu, Liberec má "nachozený", a tak by to nebylo fér, navíc bude soutěžní trasu připravovat. Závod ale není jedinou akcí, kterou jeho spolek organizuje. "Děláme pro nevidomé i Silvestry, pořádáme letní tábor, ale i další akce," řekl.

Foto: Artur Irma

Sám Vaněk je příkladem toho, že ztráta zraku nemusí znamenat konec aktivního života. V jeho případě to bylo dokonce naopak. Od dětství trpěl cukrovkou a o zrak přišel před 11 lety. "Rok jsem odmítal vyjít z domu," přiznal. Do aktivního života ho vrátil pes, kterého dostal před více než pěti lety. "Nahrazuje mi oči," poznamenal Vaněk. I díky němu, podpoře rodiny a přátel se dnes pouští do takových aktivit, jako je lezení po horách, potápění nebo střelba, napsal dvě knihy pohádek. "Dřív by mě nic takového ani nenapadlo, znal jsem jen práci a rodinu," dodal.

čtk