Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zchátralé oční sanatorium možná změní majitele. Město dostalo několik nabídek, výsledek oznámí na konci roku

15. 11. 2023 | 15:38

Zchátralé oční sanatorium v Machníně známé i jako zámeček či Kleinertova vila Liberec možná skutečně prodá. V soutěži dostala radnice několik nabídek, termín vypršel dnes. Nabídky bude nyní město vyhodnocovat. Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) předpokládá, že výsledek oznámí někdy na konci letošního roku.

machnín Aktuální foto Mad
Foto: Mad

Kolik nabídek radnice na koupi areálu na okraji města obdržela a v jaké výši, náměstek s ohledem na to, že je budou teprve hodnotit, nesdělil. "Dostali jsme nabídky," řekl dnes ČTK. Liberecká radnice za bývalé sanatorium požadovala minimálně 20,863 milionu korun.

Zchátralý zámeček v Machníně, foto: Artur IrmaRadnice se tříhektarový areál situovaný u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí neúspěšně snaží prodat poslední tři roky. To, že se nyní nějací zájemci o areál objevili, Lenert kvituje. "Jsme rádi, že na něj přišly nabídky. Ukazuje se, že ten pozemek začíná být zajímavý," dodal. Původně byl zámeček honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku a s výhledem na zříceninu hradu Hamrštejn. Dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká.

Zchátralý zámeček v Machníně, foto: Artur IrmaMachnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun.

Zchátralý zámeček v Machníně, foto: Madčtk