Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zemřel Petr Moos, ministr dopravy v Tošovského vládě a vedoucí týmu pro realizaci Centra urgentní medicíny krajské nemocnice

23. 02. 2024 | 15:11

AKTUALIZOVÁNO: Zemřel dopravní inženýr, manažer a politik Petr Moos, počátkem února oslavil 78. narozeniny. V roce 1998 byl ministrem dopravy v Tošovského vládě, kromě jiného založil Fakultu dopravní na Českém vysokém učení technickém v Praze a byl také jejím prvním děkanem. O Moosově úmrtí dnes informoval Liberecký kraj, s nímž dlouhodobě spolupracoval na rozvoji Krajské nemocnice v Liberci.

pocty4 22
V roce 2022 byl Moos oceněn Poctou hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v dopravním inženýrství a vysokoškolském vzdělávání v dopravě. Foto: Artur Irma

"Odborná veřejnost po celém světě ho respektovala v oblasti vysokého školství či rozvoje dopravy v České republice," uvedl mluvčí hejtmanství Filip Trdla. V Libereckém kraji Moos dlouhodobě spolupracoval s Technickou univerzitou v Liberci.

Byl také vedoucím týmu, který připravoval rozšíření Krajské nemocnice Liberec (KNL) o další, zcela klíčový, čtyřmiliardový objekt Centra urgentní medicíny. "Modernizace KNL bude na vždycky spojena s jeho působením. Jeho přínos je rozhodující. Zůstává nezapomenutelným vůdcem projektu a všech, kdo se na něm podílí. Jeho optimismus mnohokrát posílil každého, komu se v průběhu příprav nedostávalo naděje. Bude nám chybět jeho milé, uctivé jednání a vznešenost, s jakou svou vůdčí roli vykonával. Bude nám chybět upřímný, pevný stisk jeho pravice," uvedl na sociální síti generální ředitel KNL Richard Lukáš.

Archivní foto z tiskovky po poklepu základního kamene Centra urgentní medicíny, Petr Moos je třetí zprava, vedle hejtmana LK.

V roce 2022 byl Moos oceněn Poctou hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v dopravním inženýrství a vysokoškolském vzdělávání v dopravě.

čtk

Krajská nemocnice k úmrtí prof. P. Moose:

Na prof. Ing. Petra Moose, CSc., dr. h. c., vedoucího týmu, který připravoval rozšíření Krajské nemocnice Liberec o objekt Centra urgentní medicíny, vzpomíná společně s námi i jeden z jeho nejbližších spolupracovníků, generální ředitel KNL MUDr. Richard Lukáš:

“Pan profesor Petr Moos byl mužem mnoha velkých nadání, která byla korunována hlubokou moudrostí. Pracoval s námi žalostně krátkých deset let. Každého z nás během té doby poznamenal tím nejkrásnějším způsobem. Modernizace KNL bude na vždycky spojena s jeho působením. Jeho přínos je rozhodující. Zůstává nezapomenutelným vůdcem projektu a všech, kdo se na něm podílí. Jeho optimizmus mnohokrát posílil každého, komu se v průběhu příprav nedostávalo naděje.

Petr Moos s prezidentem republiky Petrem Pavlem při poklepu na základní kámen k CUM. Foto z FB KNL

Bude nám chybět jeho milé, uctivé jednání a vznešenost, s jakou svou vůdčí roli vykonával. Bude nám chybět upřímný, pevný stisk jeho pravice. Náš svět už nebude stejný jako dřív. Avšak vím, že při vzpomínce na něj zasvítí slunce, tiše se ozve milá melodie a běh času se zpomalí.”

Zdroj: FB Krajská nemocnice Liberec