Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečtí hasiči trénovali ve flashover kontejneru. Nacvičovali zásah při teplotě okolo 500°C

10. 05. 2022 | 18:36

Jablonečtí hasiči cvičili ve flashover kontejneru. Flashover kontejner v Raspenavě (mezi hasiči zkráceně FOK) je zařízení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje simulující reálné podmínky požáru, které v uzavřených prostorech znamenají pro hasiče mnoho rizik, informuje HZS LK na svých sociálních sítích.

FOK1
Foto: FB HZS LK, fotogalerie dole: twitter HZS LK

Jedná se o zhoršenou viditelnost a nebezpečí vysokých teplot okolo 500°C s dynamickými jevy jako např. rollover – žíhavé plameny, backdraft – výbušné hoření a flashover - celkové vzplanutí. Výcvikové zařízení je složeno z železných přepravních kontejnerů a funguje na principu řízeného spalování dřeva v topeništi a soustavou dveří a klapek, které jsou otevírány podle požadovaného efektu.

Dnešní dopoledne FOK využili hasiči ze stanice HZS Jablonec nad Nisou pro svůj výcvik pod vedením zkušených lektorů z řad HZS LK.

FB HZS LK