Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Patnáctý ročník krajského kola v řízení křižovatky REGULOVČÍK už má svého vítěze

31. 05. 2023 | 14:04

V úterý 30. května proběhla v České Lípě soutěž dopravních policistů v řízení křižovatky pokyny policisty, které předcházela i teoretická část formou písemných vědomostních testů v rozsahu znalostí žadatelů o řidičské oprávnění na skupinu „C“ včetně dalších odborných znalostí. Výkony soutěžících hodnotila devítičlenná komise, které předsedal pplk. Mgr. Lukáš Tvrdík, rada Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia České republiky.

policie policistka2 90470377 651874212280668 5542954525859512320 o
Archivní foto, Mad

Komise hodnotila například přesnost a srozumitelnost jejich pokynů, soulad pokynů s příslušným ustanovením zákona číslo 361/2000 Sb., plynulost odbavování všech směrů, způsob řešení mimořádných situací (například průjezd vozidel IZS se zvláštním signalizačním zařízením) a v neposlední řadě i celkový dojem a jistotu prováděných pokynů. 

Mezi soutěžícími byly i zástupkyně něžného pohlaví, které si při řízení křižovatky počínaly velmi profesionálně. Dá se říci, že výkony všech účastníků soutěže byly velmi vyrovnané. Komise si ale přesto musela nakonec vybrat tři nejlepší soutěžící. Těmi se stali praporčík Lukáš Musílek z dopravního inspektorátu Jablonec nad Nisou, který se umístil na prvním místě. Praporčík Zdeněk Prokopec z českolipského dopravního inspektorátu, který obsadil druhé místo a podpraporčík Daniel Čížek z libereckého dopravního inspektorátu se umístil na třetí příčce. Tito policisté  obdrželi vítězné poháry spolu s diplomy a nejlepší regulovčík převzal z rukou ředitele Libereckého krajského ředitelství plk. Mgr. Libora Špráchala rovněž putovní pohár, který zůstane v jeho držení do následujícího 16. ročníku soutěže v roce 2024. Vedení Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie ocenilo další účastníky soutěže pamětními medailemi, diplomy a drobnými upomínkovými dárky.

Pokyny policistů při řízení křižovatky nemají řidiči příliš zažité, což potvrdil i letošní ročník REGULOVČÍKA. Mnozí z nich propadali velké míře nejistoty, jak na ně reagovat, a našli se i tací, kteří na signál policistů „stůj“ nezastavili a pokračovali v jízdě. Těch bylo včera celkem 17. Pro úplnou  informaci k tématu dodáváme, že za tento prohřešek hrozí řidiči pokuta do výše 2 500 korun a započítává se za něj 5 trestných bodů. Jde o vážné ohrožení bezpečnosti silničního provozu, a proto na této křižovatce padaly pokuty.

Policisté, kteří se umístili na prvním a druhém místě soutěže, budou reprezentovat náš kraj v září na celorepublikovém kole REGULOVČÍKA v Olomouci. Držíme jim palce.       

PČR/Ivana Baláková