Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Touhu „Pražských lebek“ po vzduchu zhatilo počasí. Pokud přijedou, platí pro ně to samé co pro domorodce

20. 03. 2020 | 9:01

Nalézáme se na prahu víkendu, který je ve znamení vládou nařízeného omezení svobodného pohybu osob. Víkendu, kdy by už všichni lidé v Česku, aktuálně s uzavřenými hranicemi, měli vědět, že takové nařízení platí. Bezprecedentní opatření, kdy ale není dost jednoznačně řečeno, co a jak bude a má být, vyvolává nejen řadu nedorozumění, ale i nenávist mezi lidmi. Příklady?

chalupaJaro
ilustrační foto

AKTUALIZACE: MInistr vnitra Jan Hamáček před polednem na ČT24 vyzval všechny občany, kteří se chystají odjet do svých rekreačních chat a chalup, aby tak nečinili. Pokud nemají opravdu pádný důvod, proč by tam museli jet, měli by cestu odložit.

Pokud už odjedou, mají se spolu s členy rodiny držet v chalupě a nemísit se s místním obyvatelstvem.

Pro všechny platí příkaz nosit ochranné pomůcky nesrocovat se.

V odpolední videokonferenci hejtman LK Martin Půta upřesnil, že by na "venkov" neměl odjíždět nikdo, komu byla stanovena karanténa. Tedy i lidé, kterým jí nařídil obvodní lékař. "Zkrátka by se měli zdržovat na adrese, kterou lékaři nahlásili," uvedl.

Policií prověřovaná rvačka v semilském supermarketu, po níž senior po potyčce s ostrahou putoval do jilemnické nemocnice. Zatím naštěstí jen virtuální snaha lynčovat všechny, kdo se vrátili z rizikových zemí, byť nemohli tušit, že ty země rizikové teprve budou. Už nejde zdaleka jen o Itálii a Rakousko, kde strávila, jako každý rok, jarní prázdniny řada českých lyžařů. Nyní jde i o Irsko, odkud je čtvrtý v Libereckém kraji diagnostikovaný případ nákazy koronavirem, a nejnověji i německé Sasko.

V Žitavě a Zhořelci, které téměř bezprostředně (přes pár kilometrů s Polskem) sousedí s libereckým okresem, se objevily jednotky případů onemocnění COVID-19. První žitavský byl oznámen včera. Na sociálních sítích to okamžitě schytali nejen pendleři, kteří tam jezdí za prací, ale i všichni, kdo byli ještě před uzavřením hranic v Žitavě nakupovat. Nenávistná smršť, jíž si do čtvrtka v hojné míře užívali jen navrátilci z Dolomit a Alp, se tak přeskupila do širších cílových skupin. Do Žitavy či Zhořelce totiž z Liberce a Liberecka jezdí nakupovat kde kdo, nejen „ti snobové, co si nedokázali odepřít lyžovačku“.

Aktuálně jsou na řadě lufťáci. Pražské lebky, jak se pro zjednodušení říká majitelům rekreačních nemovitostí, byť chatu nebo chalupu vlastní lidé napříč republikou, chtějí vyrazit do přírody. Svá rekreační stavení si zakoupili a zvelebili a není tedy divu, že si jich v těžkých časech chtějí i užít. Poctivě jsem dnes ráno googlovala, jak se mají správně zachovat. Mohou opustit místo trvalého bydliště? Mohou odjet na vzduch?

Stranou nechávám mínění „domorodců“, například z Jizerek či Krkonoš, kde se nalézá nejvíce lufťáckých obydlí (chaty, chalupy, horské apartmány). Ti jsou skálopevně přesvědčeni, že nikoliv. Že lufťáci nemají na sever vůbec tahat nebezpečí nákazy. A tuším, že to budou víkendovým obyvatelům svých obcí dávat patřičně najevo.

Seriózní odpověď ovšem není vůbec jednoznačná: Domov, ať je v něm trvale hlášen či ne, by neměl opouštět ten, kdo má hygienou nařízenou karanténu. To si překládám tak, že se jedná o lidi, kteří přišli do kontaktu s již diagnostikovanou osobou a ví se o tom. Doma na zadku by pochopitelně měli setrvat i ti, kteří už byli na COVID-19 diagnostikováni a byla jim nařízena domácí izolace. Což je příběh mladíka z Jablonecka, ovšem s trvalým pobytem na Praze-východ, který má v krajském přehledu nakažených číslo šest. V Praze je lidí v povinné izolaci velké množství.

Ti, co mají čtrnáctidenní karanténu nařízenou obvodním lékařem, protože se mu spořádaně ohlásili po návratu z rizikové země, jsou bez symptomů a jakýchkoliv komplikací, odjet mohou. Není přece zákaz vycházení. Nařízená hygienická opatření (povinná ochrana obličeje a častá dezinfekce rukou plus doporučené rukavice a ochranné brýle), stejně jako povinnost omezit pohyb mezi více lidmi, se jich týkají ve městě stejně jako na venkově.

Na chaty v drtivé většině přijedou autem a s lidmi, s nimiž jsou beztak ve společné domácnosti. Velké rodinné sešlosti napříč generacemi nejsou namístě. Navíc je vysoce pravděpodobné, že se budou zdržovat kolem chalupy, nebo v přírodě, kvůli čemuž ostatně přijeli. Určitě nebudou „courat“ po obchodech ani po návsi. Jsou zvyklí vozit si na víkend nákup z města.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tento postup více méně potvrdil na včerejší noční tiskovce vlády, aby jej posléze lehce zamlžil. Lidovky.cz: …policie od pátku zpřísní dohled nad lidmi cestujícími po republice, zejména si posvítí na chataře. Někteří z nich totiž porušují karanténní opatření a na venkově vyrážejí mezi tamní obyvatele. „Nechystáme nějakou blokaci dálnic, ale budeme se zajímat o důvody, kvůli kterým lidé cestují,“ přiblížil a dodal: „I vzhledem k blížícímu se víkendu apeluji na všechny, aby zvážili, zda je jejich cestování opravdu nutné.“

Ještě předtím pražský primátor Zdeněk Hřib (ČPS) ujistil, že se hlavní město zavírat nebude a že lidé mohou svobodně odjet. Mimo Prahu však musí dodržovat všechna omezující a přikazující nařízení. Což je ale samozřejmost.

O lufťácích se dlouze hovořilo i na včerejší videokonferenci s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK), na kterého se s tímto problémem obracejí starostové i občané mj. vyhlášených rekreačních destinací (např. Bedřichov, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, atd.). Zopakoval, že není zákaz vycházení a ochranná karanténa není vázána na místo trvalého pobytu. Nicméně mínil, že by lidé své cesty na chaty, chalupy a do horských apartmánů měli důkladně zvážit. Lidé v karanténě nařízené hygienickou službou (po prokázání kontaktu s nakaženým) a lidé umístění do izolace by místo dosavadního působiště neměli opouštět vůbec.

Kraj přesto včera vydal výzvu pro lidi v karanténě, kteří se zdržují na území Libereckého kraje a nemají trvalý pobyt v regionu, cit.: „Liberecký kraj, ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje, vyzývá všechny osoby, které nemají trvalý pobyt v Libereckém kraji, zdržují se v něm a byla jim Krajskou hygienickou stanicí jejich kraje či jejich praktickým lékařem nařízena karanténa, aby se přihlásily na zvláštní číslo 485 226 999 či e-mail krizovy.stab@kraj-lbc.cz, a to z důvodu evidence pro potřeby složek integrovaného záchranného systému pro ochranu zdraví jich samotných i jejich okolí. Tato informace bude důvěrná a nebude dále šířena ani předávána.“ Konec citace.

Značně bobtnající problém ale dnes částečně vyřešil čas. Vypadá to, že nebude příliš složité zůstat doma, neboť ukázkové jarní počasí končí a na víkend je hlášeno velké ochlazení. Což by mohlo mnoho lufťáků od cesty na vzduch odradit. Navíc, na výpadovkách z velkých měst lze očekávat policejní manévry se spoustou dotazů a vysvětlování jindy běžného. Policie bude také prověřovat, zda jsou všechny penziony a komerční ubytovací kapacity uzavřeny a posvítí si na velké soukromé apartmánové domy, kde se může kumulovat větší množství lidí prahnoucích po bujaré víkendové zábavě.

Samostatnou kapitolou pak budou někteří vysokoškoláci, kterým bylo včera doporučeno, pokud už tak neučinili dříve, aby opustili studentské koleje a vrátili se domů. Ti budou mít v místě svého bydliště velmi složitou pozici, neboť důvodem uzavření kolejí Univerzity Karlovy a kolejí České zemědělské univerzity je podle Novinek.cz fakt, že se tu koronavirus rozšířil zásluhou zahraničních studentů pobývajících v Praze v rámci programu Erasmus. Stačila jedna „pařba“ na koleji, jíž nedokázala rozpustit ani přivolaná městská policie, a je hotovo. Obě univerzity ale ujistily, že se na blocích, kde se vyskytovaly zbytky tuzemských studentů a doktorandů, žádné nepřístojnosti nekonaly.

Tipuji, že nastane další bezprecedentní, ryze soukromá situace. Rodiny se teď raději nebudou moc chlubit,  že „náš kluk/naše holka“ studuje v Praze. Od sousedů, a hlavně od vševědoucích na internetu, by se totiž rychle dozvěděli to, co lyžaři či nakupující v cizině. Že jim měly stačit "naše kopce a naše obchody". A že studentům klidně mohla stačit maturita. Pak by nemuseli „nikudy courat“.

Proto v úvodu tohoto článku mluvím o nedorozumění, nepochopení a úplně zbytečné nenávisti. Hejtman to po mém soudu pojmenoval docela srozumitelně: Než začnete soudit jiné, představte si sebe na jejich místě.

Alena Roubalová