Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nebezpečí koronaviru se k Liberecku připlížilo z druhé strany - od německých hranic. Žitava má první případ nákazy

20. 03. 2020 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: V sousední německé Žitavě byl ve čtvrtek oznámen první pozitivní případ nákazy koronavirem, oznámil na facebooku s odkazem na informační portál www.kreis-goerlitz.de starosta pohraničního Hrádku nad Nisou Josef Horinka. "Už je to hodně blízko," podotl ve svém postu. Hrádek je od Žitavy vzdálen cca 3 kilometry.

coronaZitava
podkladové ilustrační foto: Mad

Na zmíněném portále je uveden stav k 19. březnu 2020, 17:30 hodin. Ve Zhořelci, druhém největším městě této části Saska, je zaznamenáno šest osob s výskytem koronaviru. Hranice s Německem jsou nyní zavřené, ale řada lidí z českých pohraničních oblastí tam jezdí pracovat jako pendleři. A není to nijak dávno, co se  auty českých zákazníků plnila parkoviště před saskými supermarkety.

Ještě před minulým víkendem, než se zavřely hranice, vyrazilo mnoho Čechů do Žitavy na velké nákupy, aby se na budoucí dny předzásobili kvalitnějším zbožím. Oznámený případ v Žitavě není důvod k panice, podotýká starosta. "Spíš jde o výzvu k všeobecné opatrnosti a ohleduplnosti, zvlášť pro vás, kteří do Žitavy a jejího okolí dojíždíte do práce. Celá řada z vás tam i narychlo mazala nakoupit ještě předtim, než se hranice natvrdo zavřely apod. Proto vás prosím, dodržujte bezpodmínečně i u nás v Hrádku nastavená pravidla a nehrajte si na frajery," vyzval Horinka spoluobčany.

V Libereckém kraji je i po poslední aktualizaci údajů z ministerstva zdravotnictví (19. 3. 2020 v 17.53 hod.)  stále šest diagnostikovaných případů nákazy koronavirem. Všechny jsou z Jablonecka.

Přehlednou grafiku o výskytu nemoci i podle regionů nabízí například SeznamZprávy. Na rozdíl od německého portálu zmíněného výše www.kreis-goerlitz.de, který uvádí i počty případů podle větších měst, se zde ale objeví jen počty případů za kraj jako celek. Stejnou infomaci poskytuje i speciál MZ ČR.

Na noční tiskové konferenci vlády 19.3. ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) sdělil, že se na speciální informační stránce ministerstva chystá zveřejňování počtu diagnostikovaných případů po jednotlivých okresech.

uba