Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nadační fond Lasvit slaví letos deset let. Už pomohl stovkám dětí s postižením

19. 07. 2022 | 8:00

Během deseti let své existence podpořil Nadační fond Lasvit několik stovek handicapovaných dětí maminek samoživitelek z Libereckého kraje. Výkonná ředitelka fondu Lenka Sálová vidí tuto skupinu jako prioritní, protože je velmi zranitelná a často se nachází v tíživé sociální a finanční situaci. Prostředky poskytují mimo jiné na intenzivní rehabilitace v Neurorehabilitačním centru SAREMA v Liberci.

sarema1
Foto od SAREMA

„Když jsme zakládali nadační fond, už od začátku jsme věděli, že hlavní cílovou skupinou naší pomoci budou handicapované děti maminek samoživitelek. Většinou jim pomáháme dlouhodobě a opakovaně, abychom jim tak aspoň trochu ulehčili od starostí se sháněním finančních prostředků. S některými maminkami jsme se spřátelili a díky těmto vazbám máme i čerstvé informace o tom, co vše musejí podstupovat při péči o své děti, v čem jim ještě můžeme být nápomocni a jak jim ulehčit v jejich náročné situaci,“ popisuje svou práci ředitelka NF Lasvit Lenka Sálová. Patří k nim i jedenáctiletá Verunka, která trpí kombinací mnoha různých zdravotních handicapů, ale díky intenzivní rehabilitaci v libereckém Neurorehabilitačním centru SAREMA dělá velké pokroky. Zdravotní pojišťovny ale její léčbu hradí jen z malé části.

„Verunku jsme podpořili, protože patří přesně mezi ty děti, které naši pomoc nutně potřebují. Je navíc z Libereckého kraje, což je podmínkou pro naši pomoc. SAREMA působí v Liberci dlouhodobě a má u dětí, které procházejí jejím rehabilitačním programem, výborné výsledky. Bohužel ale ani prostředky z veřejných sbírek, které SAREMA pro své klienty organizuje, často na intenzivní terapii nestačí. Program pro Verunku je dlouhodobý a bude končit až na podzim,“ vysvětluje paní ředitelka. Podle ní je dlouhodobá rehabilitace pro děti velmi důležitá, jen díky ní dochází postupnému zlepšování jejich zdravotního stavu. Největší radost jí potom udělá, když dostane od rodičů třeba fotografie ze cvičení nebo zprávu, co se děti naučily a jak náročný program zvládly. „I když výsledky přicházejí po malých krůčcích, i ty mají pro rodiny velký význam a jsou odměnou za tvrdou práci při cvičení,“ říká.

„Nadační fond Lasvit už v minulosti finančně podpořil klienty Neurorehabilitačního centra Sarema Liberec a my si této podpory nesmírně vážíme," dodává ředitelka fundraisingu SAREMA Martina Teplá. „Těší nás, že jak společnost LASVIT, tak její nadační fond působí u nás v Libereckém kraji a podporuje primárně dění v našem kraji, čímž se naše aktivity vzájemně propojují," říká.

Budoucnost Nadačního fondu Lasvit závisí na prosperitě společnosti Lasvit, která je jeho zřizovatelem a hlavním sponzorem. Bez dostatku finančních prostředků by pomoc nemohla být dostatečně intenzivní. Kromě finanční podpory rodinám poskytuje fond i dobrovolnické programy a poradenskou činnost.

Více na: Rehabilitační centrum Sarema | Donio

TZ/Kristýna Dutková