Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Půjdem spolu do sklepa, pardon, do Betléma, dudlaj dudlaj dá!

22. 12. 2018 | 0:00

K tradičním ingrediencím Vánoc patří výstavy betlémů. Chodíme je obdivovat do muzeí a do kostelů. Chcete-li ale vidět největší liberecký betlém Jiřího Petrů, naprosto srovnatelný třeba s betlémem třebechovickým, musíte do sklepa paneláku.

 Dřevěný mechanický betlém, v rozvinutém tvaru dlouhý sedm metrů, ukrývá tento panelák lososové barvy Na Jezírku 626/22 v liberecké Rochlici (MAPA).
Betlém Jiřího Petrů

Nevěříte? Pojďte s námi do sklepa!
Betlém Jiřího Petrů

Jiří Petrů, autor všech staveb a dnes již víc jak 300 figurek, se vám plody svého životního koníčka (nebo spíš koně?) rád pochlubí. Otevřeno má (ale ne každý den!) ode dneška (22.12.) až do Tří králů (6.1), většinou od 14 do 17 hodin. Před návštěvou radši zavolejte přímo panu Petrů na číslo +420 739 828 012. O Vánocích má někdy i pořadník, protože jeho dílo chodí pravidelně obdivovat zejména mateřské školy ze širokého okolí, a dovedete si představit, jak to vypadá, když se třída capartů nahrne do místnůstky 4 x 5 m.
Betlém Jiřího Petrů

Pan Petrů není profesí řezbář, ale strojník. K práci se dřevem se dostal zajímavou oklikou, když si jako sedmadvacetiletý občas přivydělával výrobou dřevěných raznic, kterými byla za hlubokého socialismu přenášena barva například na kartonové krabice nebo jutové pytle. Ukázky na fotce tedy nevytvořila žádná CNC frézka, vše je vydlabané ručně.
Betlém Jiřího Petrů

Betlém se jmenuje Telčský po jeho nejstarší části, vzniklé roku 1973. Zachycuje dominanty autorova rodného města. Po věžích začaly přibývat figurky řemeslníků.
Betlém Jiřího Petrů

Naleznete zde i sošku zobrazující pana Petrů, máchajícího v neckách sukno.
Betlém Jiřího Petrů

A toto je ústřední část s jesličkami. Na rozdíl od jiných betlémů je tento betlém čistě dřevěný, bez dalších doplňků jako jsou malovaná pozadí, mechové louky a podobně, na čemž si pan Petrů zakládá.
Betlém Jiřího Petrů

Betlém Jiřího Petrů

Pravá část zachycuje zejména nejrůznější tradiční řemesla. Hlavní prospekt betlému zabírá celou delší stěnu místnosti měřící pět metrů. Telčská část je dlouhá asi dva metry, takže celkově je betlém stejně dlouhý jako Třebechovický betlém. Jiří Petrů se netají tím, že kdyby měl k dispozici větší místnost, byl by větší i betlém. Technicky vzato je tato část posazená na vaně, kterou pan Petrů nesmí vybourat, protože místnost má jen pronajatou.
Betlém Jiřího Petrů

Obdivuhodně propracované jsou zvláště ústřední postavy, například tři králové. V každé takovéto figurce je asi jeden a půl dne práce.
Betlém Jiřího Petrů

Jedním z motivů, který pan Petrů do svého mistrovského díla zahrnul, je i poslední večeře Páně, kterou na jiných betlémech moc často nevidíte.
Betlém Jiřího Petrů

Betlém je velmi živý nejen proto, že je mechanický. Až překonáte úžas z velikosti díla, pokochejte se detaily. Jsou tu scénky plné humoru. Například tento vepřík se zájmem kouká, co připravuje jeho majitel. Nepoučený pozorovatel by řekl, že v blažené nevědomosti sleduje přípravy své zabijačky, ale ve skutečnosti pán jenom šťouchá brambory! Jsou prostě úkony, které z našeho života vymizely.
Betlém Jiřího Petrů

Betlém je mechanický. Jeho podzemí ukrývá několik strojoven složených z motorů a převodovek vyrobených z dílů zrecyklovaných z nejrůznějších domácích spotřebičů.
Betlém Jiřího Petrů

Pozoruhodný je i sortiment nástrojů, kterými svá díla řezbář Petrů vytváří. Řadu z nich si vyrobil sám z pilníků (!), protože ty komerční dlouho nevydržely a ani nesplňovaly jeho specifické požadavky. Nahoře jsou lipové a mahagonové hranolky, ze kterých jednou budou další obyvatelé betlému.
Betlém Jiřího Petrů

Ačkoliv je betlém skrytý skoro stejně dobře, jako byly Wolfsschanze, je v hledáčku odborníků nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Například originální loutku stínového divadla přivezla jako vyjádření obdivu výprava až z Indonésie. A skupinu zahraničních vědců čeká Jiří Petrů i o letošních Vánocích. V pozadí zdobí stěnu první větší volné dílo řezbáře Petrů, reliéf jako předchůdce betlému.
Betlém Jiřího Petrů

Pan Petrů je pochopitelně rád, když návštěvníci jeho práci ocení, ale nejvíc se mu líbí, když jeho betlém příchozí inspiruje natolik, že mu začnou navrhovat, o co by své dílo mohl ještě doplnit. Přijďte se podívat, třeba jeden z nejkrásnějších a největších českých mechanických betlémů osloví i vaši fantazii!


Text a obraz Mad, rozhovor Darka