Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká iQLandia dokončila dílnu digitálního věku, která přiblíží vědu a techniku dětem

16. 05. 2019 | 14:33

Liberecké vzdělávací a zábavní centrum iQLandia vybudovalo za šest milionů korun dílnu digitálního věku. V takzvaném iQFABLABu jsou kromě klasické dílny s nářadím i moderní technologie, jako jsou 3D tiskárny nebo laserové a vinylové řezačky. "Je to dílna, kde je možné vyrobit cokoliv, pokud to není z kovů," řekl dnes novinářům manažer pro vědu a vzdělávání v iQlandii Petr Desenský.

3D tiskárna
Foto: iQLANDIA

Dílna ve zkušebním provozu začne fungovat od června, určená je pro veřejnost i školy. "Chceme přiblížit vědu a techniku zejména dětem z druhých stupňů základních škol a nadchnout je pro technické obory," uvedl ředitel IQlandie Pavel Coufal.

Za přínos pro praktickou výuku dětí považuje takové dílny ředitel liberecké Střední průmyslové školy strojní a elektro Jaroslav Semerád. "Protože k nám chodí děti, které neumí ani udržet šroubovák, a učíme je od základů. Nám velmi pomůže, když základy budou mít," řekl dnes ČTK. V některých základních školách dnes dílny už vůbec nemají. "Tudíž si děti neosahají nástroje, které budou v běžném životě potřebovat. Proto chceme, aby si u nás vyzkoušely práci s vrtačkou, pilkou nebo kladivem," uvedl vedoucí iQFABLABu Pavel Saal.

Moderní dílna je ve třetím patře iQparku, skládá se ze čtyř částí nazvaných Robotika, 3D tisk, Vektorové grafiky a Hrubé dílny. Děti si tam budou moci například vyrobit dřevěnou hračku, vytisknout visačku se jménem nebo vytvořit originální potisk na tričko. Podle Coufala budou školám od září nabízet čtyři typy workshopů, které potrvají tři až čtyři hodiny. Jakou budou mít konkrétní podobu, ukáže červnový pilotní provoz. "Vyzkoušíme si, jak to funguje a jestli jdeme správným směrem," uvedl. Podle něj měly školy velký zájem už o červnové testování. "A i když jsme to ještě ani neinzerovali, máme i první zájemce na září," dodal Coufal.

Zaváděcí cena za workshop pro školy je 300 korun na jeden pracovní tým o dvou až třech žácích. "Pro školy zřizované Statutárním městem Liberec nabídneme určitý počet programů bezplatně, protože nám přispívá na výukové programy," řekl Coufal. Podle něj budou hledat podporu u města, kraje i sponzorů, aby tyto workshopy mohly bezplatně využívat i další školy.