Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava v Galerii U Rytíře pod libereckou radnicí připomíná dvě významná jubilea Naivního divadla Liberec

08. 06. 2019 | 8:02

Rok 2019 je pro Naivní divadlo opravdu výjimečný. Nejenže za necelé dva týdny začíná jubilejní 25. ročník mezinárodního loutkářského festivalu Mateřinka, navíc letos na podzim oslaví liberecké loutkové divadlo své 70. narozeniny. Obě tato významná jubilea připomíná výstava s názvem „Dvě výročí“, umístěná v zajímavém prostoru Galerie U Rytíře v podzemí liberecké radnice.

Naivní Foto 3 Dvě výročí Kamil Bělohlávek
Foto: Kamil Bělohlávek

Návštěvníci se zde setkají s podrobnou historií Naivního divadla Liberec i festivalu Mateřinka, která je zachycena v textech a fotografiích na velkoformátových panelech.

Vedle celých divadelních výprav z nejslavnějších inscenací nechybí ani další příklady výtvarných řešení z řady dalších, na nichž se podíleli nejlepší čeští loutkářští scénografové minulosti i současnosti – Jan Schmid, Pavel Kalfus, Ivan Antoš, Ivan Nesveda, Robert Smolík, Petr Matásek, Barbora Jakůbková či Kamil Bělohlávek.

K vidění jsou také různé typy a druhy loutek (marionety, maňásci, manekýni a také javajky), se kterými loutkové divadlo okouzluje své diváky. Kdo bude mít chuť studovat na výstavě podrobnou historii Naivního divadla Liberec, má možnost využít intimního studijního prostoru v „Grey Boxu“, kde si sám, na dotykové obrazovce počítače, dohledá v textech i fotografiích existujících publikací řadu historických i nedávných aktivit jednoho z  nejlepších evropských profesionálních loutkových divadel.

Ukázky z více než 40 inscenací z historie a současnosti na televizní obrazovce představují pestrou paletu z tvorby Naivního divadla, atmosféru výstavy pak dokreslují autentické audionahrávky z jednotlivých představení.

Návštěvník na výstavě nalezne nejstarší zachované loutky i vzácný model nerealizované dostavby Naivního divadla, kterou projektoval Ing. arch. Karel Hubáček v  70. letech minulého století.

Výstava, která se uskutečňuje díky porozumění pana Petra Brestovanského a spolku ARCHA 13, bude běžně přístupná od pondělí do soboty v čase 10:00–17:00 hodin, a to až do konce roku 2019. Slavnostní Zastavení na výstavě je plánováno v rámci jubilejního 25. ročníku festivalu Mateřinka na čtvrtek 20. června 2019, vernisáž se uskuteční na podzim při listopadových oslavách 70. výročí Naivního divadla.

Stanislav Doubrava, ředitel Naivního divadla Liberec

Foto galerie: Kamil Bělohlávek