Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Babiš se pohyboval u nádraží i v centru. Hejtman připomněl, jak jako premiér sliboval s nulovým výsledkem

20. 01. 2023 | 10:22

AKTUALIZOVÁNO: Příznivci i odpůrci provázeli dnes celé dopoledne prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v Liberci. Vzájemně si nadávali, osočovali, překřičovali, ale kromě drobných strkanic v davu k fyzickým konfliktům situace nedospěla. Krátce po poledni Babiš odjel tramvají do Jablonce, kde bude pokračovat v kampani. Babišovým soupeřem ve druhém kole voleb bude bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel.

babisjablonec4lb
Foto z centra Liberce Artur Irma

Dav lidí Babiše obklopil už na vlakovém nádraží ráno po 9:00, vítal jej potlesk i pískot a skandování "Babiš na Hrad" a "Pavel na Hrad" současně. Dopoledne na Soukenném náměstí čekaly na prezidentského kandidáta početnější a výrazně hlasitější skupiny lidí, oba tábory ale od sebe pomyslně oddělily tramvajové koleje. Lidé na na sebe přes ně opět pokřikovali a přeli se. Když Babiš přijel, lidé z obou stran ho obklopili. Policie je následně odsunula z prostoru kolejí, aby místem mohly projíždět tramvaje. Konflikty v centru města policisté řešit nemuseli, vše zůstalo ve verbální rovině. "Ať ho nechají mluvit", "Mně je bližší Brusel než Moskva", "Babiš je zlo, Pavel je peklo", "Babiš to s námi jako jediný myslí dobře," zaznělo nino jiné od přítomných.

Foto: Artur Irma

Babiš se svým sympatizantům také podepisoval a rozdával letáky. Doprovázela ho manželka Monika. "Jsem poprvé na takovém výjezdu," řekla ČTK a dodala, že ji o to požádal její manžel. Z místa, kde v centru Liberce stála, slyšela ale zejména odpůrce Babiše. "Není mi to moc příjemné. Je mi líto, že to musí manžel poslouchat, ale lidé na to mají právo," dodala.

Na Soukenném náměstí byl Babiš zhruba hodinu stejně jako před tím u vlakového nádraží. "Sleduji ho dlouhodobě. Je to tady jediný člověk, který tady v této zemi něco dokázal," řekl ČTK devětašedesátiletý Milan Piskač. Na setkání přišla s transparentem "Volím Petra Pavla" také pětasedmdesátiletá Eva. "Mě to zlobí, že se tady (Babiš) pořád cpe do politiky a přitom nás okrádá a oblbuje. Omezuje demokracii," řekla ČTK.

V kontaktní kampani bude expremiér Babiš pokračovat dnes odpoledne v Jablonci nad Nisou a s voliči se setkávat tam. Konflikty jeho sympatizantů a kritiků provázely i Babišovo čtvrteční setkání s voliči v Benešově. Babiš dnes ČTK řekl, že mu někteří odpůrci skákali i před auto.

V Liberci i Jablonci v prvním kole prezidentských voleb vyhrál Pavel, Babišův soupeř ve druhém kole prezidentských voleb, které se uskuteční za týden. Pavla ve stotisícovém Liberci v prvním kole volilo 20.822 lidí, což bylo 40,06 procenta hlasujících. Pro někdejšího premiéra Babiše hlasovalo 16.022 lidí, získal tedy 30,82 procenta hlasů. Ve 45tisícovém Jablonci pro Pavla hlasovalo 8829 voličů, což znamenalo bezmála 39 procent hlasů. Babiš získal hlasy od 7349 lidí, tedy 32,45 procenta.

Petr Pavel začal dnešní den v Ostravě, kde naopak v 1. kole zvítězil Babiš. Odpoledne bude Pavel v Brně.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční za týden.

čtk

Foto z FB Martina Půty. Jeden ze zájemců o Hrad v Liberci před nádražím mezi ochrankou a novináři.

Jako premiér jen sliboval, nic neudělal, míní hejtman Půta

Návštěvu expremiéra a jednoho z dvojice finalistů prezidentské volby na svém facebookovém profilu okomentoval i Martin Půta (SLK), hejtman Libereckého kraje: Vítám Andreje Babiše na vlakovém nádraží v Liberci!

Cesta vlakem do Prahy z něho trvá stejné 2,5 hodiny jako před pěti lety, kdy tady byl na návštěvě jako premiér společně s několika dalšími ministry jeho vlády. Tehdy nám také slíbil, že se zasadí o zrychlení železničního spojení mezi Libercem a Prahou. A výsledek? Za čtyři roky ve vládě neudělal pro nápravu téhle dopravní ostudy celé České republiky nic.

My ale na řešení tohoto zásadního dopravního problému nepřestáváme pracovat. Železniční trať Praha - Liberec - Frýdlant - Zawidow - Zhořelec byla v prosinci zahrnuta do globální evropské sítě TEN-T (díky ministru dopravy Martin Kupka za vynaložené úsilí). V dubnu bude podle plánu Správy železnic Centrální komise Ministerstva dopravy projednávat výsledky další studie proveditelnosti na zrychlení železnice této tratě.

Se Správou železnic a Statutárním městem Liberec.cz v letošním roce zahájíme společnou architektonickou soutěž na řešení terminálu vlakové a autobusové dopravy Central Station Liberec. Místo prázdných slibů posouváme celou záležitost ke konkrétním výsledkům.

Vzpomeňte si na prázdné sliby AB až půjdete hlasovat v druhém kole prezidentských voleb.

Zdroj: FB Martin Půta