Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Beitlův příběh koronavirový III: Že část respirátorů rozdal a část prodal za nákupní cenu nic nemění na faktu, že významně pomohl

30. 03. 2020 | 8:18

Sdělení z FB Libereckého kraje ze soboty 28.3.: Dnes v noci a ráno jsme do skladu z vládní zásilky přijali celkem 0 respirátorů FFP 3. 0 jako nula. Přitom používat vždy jeden respirátor třídy FFP3 po dobu max. 8 hodin denně, a pak jej vyměnit za nový, nařizuje mimořádné opatření, které nedávno vydalo ministerstvo zdravotnictví pro sociální služby.

beitl u pocitace
Poslanec ODS Petr Beitl v normální době

Sdělení ze SeznamZprávy.cz: Mezi (16 nedělními) oběťmi je i nakažená sestra z Thomayerovy nemocnice. Zemřela doma. V nemocnici se na jednom z oddělení nakazilo 24 seniorů, jeden z nich také zemřel.

Velmi smutné. Tyto dvě události, jež by si zasloužily pozornost na sociálních sítích, zůstaly ve finále víkendu zcela ve stínu respirátorů, jež na vlastní náklady do republiky nechal dovézt poslanec Petr Beitl (ODS). Podle mínění kritiků se totiž dopustil „těžkého zločinu“ – na část z nich nechal nalepit samolepku s logem ODS.

Lavinu komentářů, nadávek, poučování, zjišťování, kdo je kdo, a další facebookové lidové tvořivosti zcela záměrně spustila jiná poslankyně parlamentu, Jana Pastuchová z ANO. Ukázkovými „kyselými hrozny“ chtěla prostě svého úspěšnějšího kolegu z jiné politické strany shodit osočením, že si pomocí dovezených a zčásti rozdaných respirátorů dělá kampaň. Povedlo se.

Na facebooku se (nejen) na jejím profilu do sebe pustili voliči ANO, ODS i dalších partají, starostové napříč politickým spektrem, záchranáři z jednotlivých základen i politické mrtvoly lokální úrovně. Tu a tam se projevili propagandisté jednotlivých partají. Neskutečný mix hlouposti, argumentačních faulů i pokusů něco vysvětlit. A plejáda dedukcí "coby kdyby". Pastuchová každopádně jedním příspěvkem dosáhla svého.

Podařilo se jí vnést do veřejnosti (používající facebook) potřebnou dávku nenávisti. Fakt, že do kraje nepřišel ani jeden trojkový respirátor z výbavy ministerstva (spravovaného ANO) i skutečnost, že koronavirus vtrhnul do domovů důchodců a nemocnic, byl alespoň zčásti zamaskován. Překřičen. Všichni řešili Beitlovy respirátory, nikoliv to, že se vládě vedené ANO zase něco významně nepovedlo.

Je mi záhadou, proč Pastuchová nechutnou záležitost, jež se jí svým rozsahem i obsahem zcela vymkla z ruky, jednoduše neutnula smazáním prvotního a značně zlostného příspěvku. Lze to chápat tak, že si v takové „žumpoidní“ situaci libuje? Každopádně je výhradně její vizitkou, co na svém FB profilu má.

Pro zarámování uvedu jiný příběh facebookový. Vůbec nevypovídá o srovnatelné situaci, nýbrž dokresluje, že rozumný politik, pokud se pod jeho příspěvkem začne hromadit zlo, nenávist a nemístná diskuse, dokáže svůj původní příspěvek stáhnout a šmytec. Tak to udělal starosta Hejnic Jaroslav Demčák (SLK). Ráno zveřejnil video z bezpečnostní kamery z místního obchodu. Obec tam nechala umístit rouškovník s rouškami, jež ušili Hejničtí sobě. Kamera zachytila muže, který stojan s rouškami při příchodu do obchodu bleskurychle očesal. Starosta to peprně popsal v komentáři k videu. Fakt, že si nějaký cizí chlap odnesl všechny roušky, mnoho lidí rozlítilo natolik, že si v diskusi servítky nebrali. Taková koncentrace zla vedla k tomu, že post na Demčákově profilu zhruba do hodiny nebyl.

Jistě, každý má míru vkusu posazenou jinde. Pastuchová evidentně proklatě nízko.

Vraťme se ale k Beitlovým respirátorům. Z nevinně vyhlížejícího oznámení na profilu ODS Jablonec se během víkendu vyvinul příběh o něco komplikovanější.

Dnes ráno Petr Beitl ke "kauze respirátory" vydal toto shrnující vyjádření:

V uplynulých čtrnácti dnech jsem se intenzivně snažil zajistit respirátory poskytující účinnou ochranu pro lidi, kteří v Libereckém kraji v první linii čelí virové nákaze. Tato akce se od pátku právě končícího týdne stala předmětem nechutného politického útoku. Realizace dodávky a její distribuce mě stála nemalé prostředky a vzala si také množství práce mé a mých spolupracovníků. Mnou uvedené informace potvrzuje i stanovisko Asociace krajů ČR. Seřadil jsem informace, které již byly zveřejněny, a přidávám k tomu své vysvětlení.

Celá ta akce měla a má od začátku rozměr humanitární i politický. Korunu tomu politickému rozměru dal předseda vlády tvrzením na tiskové konferenci 15. 3., že respirátorů je mezi zdravotníky dostatek a pokud chybí, tak že je rozveze. Humanitární rozměr tomu dala reálná situace, kdy jsem zjistil, že, v terénu Libereckého kraje – u lékařů, domovů pro seniory, ve školách a školkách v mimořádném režimu, u obecních policií, na městských úřadech, prostě všude tam, kde se řeší povinné úkoly v rámci koronaviru a kde by měla být účinná ochrana aktivně zúčastněných osob, ne že je nedostatek, ale že nejsou vůbec žádné. A také, že je tento materiál zoufale potřeba. Mluvím o termínu 16. 3.

18. 3. jsem dostal informaci, že potřebný materiál lze objednat v Číně a dopravit do republiky během jednoho týdne. Jednalo se o respirátory úrovně FFP2 (evropská norma) nebo také KN95. Cena 68 Kč/ks bez daně (82,30 Kč vč. DPH). Podmínkou dodání platba předem. Ověřil jsem cenu a zjistil, že se tyto respirátory na našem trhu nabízejí od 120 Kč do 480 Kč za kus. Otestoval jsem zájem a během třech telefonů jsem měl na „dobré slovo“ poptávku na dva tisíce kusů. V tento okamžik jsem se rozhodl jednat a objednal pět tisíc respirátorů. Druhý den jsem do Číny odeslal potřebnou sumu řádově čtyři sta tisíc korun a začal několik neklidných nocí čekání, zda se zásilku podaří včas a v pořádku dopravit do České republiky. Doprava byla nejtěžším úkolem celé operace, protože hrozilo, že objednaný materiál uvázne už v Číně nebo v dalších zemích, kde se náklad překládal. Nakonec se vše podařilo a 24. března jsem objednané respirátory převzal.

Během čekání na dodávku jsme neztráceli čas a sondovali, kde by materiál mohl nejvíce pomoci. Všude kam jsme volali, po nás chtěli více, než jsme byli schopni dodat. Počty jsme dělili po řádově stovkách i desítkách, abychom co nejvíce subjektům pomohli překonat kritické období, než přijde pomoc za státní úrovně. Větší množství jsme slíbili obcím, které byly schopné pomoc dále efektivně distribuovat.

Všem subjektům byly respirátory nabídnuty a dodány za uvedenou cenu 82,30 Kč/ks. Během průzkumu poptávky jsme zjistili, že odpovídající ochranné prostředky úplně chybí ve školkách a školách, které zůstaly otevřené, aby se postaraly o děti těch, kteří jsou nasazeni v boji s koronavirem. Rozhodl jsem se, že si dodávku do škol a školek převezmu na své náklady a že je potřebným materiálem zásobím do 3. dubna. Tato mnou stoprocentně financovaná pomoc představuje řádově tisíc kusů respirátorů v hodnotě osmdesát tři tisíce korun. Vyúčtování všech dodávek běží na běžné bezhotovostní bázi. Objednávka-faktura.

Nálepky na balíčcích

Zpátky k politickému rozměru. Každá dodávka byla doplněna letákem se sloganem „Činy jsou víc než slova“, na kterém byl popis respirátorů a krátké sdělení, co mě vedlo k tomuto kroku a poděkování všem aktérům. Přibližně třetina balíčků (po deseti kusech) byla označena samolepkou se stejným motivem. Na letáku bylo uvedeno i logo ODS. Připomínám, že každý telefonát, každá objednávka byla vedena jménem poslance za ODS, takže to těžko mohlo někoho překvapit.

Balíčky byly označeny především z toho důvodu, aby námi dodané kusy nebyly zaměněny s těmi, které slibovala oficiální distribuce. Ta se během minulého týdne pohybovala v jednotkách kusů na jednotlivé ordinace a subjekty. Nemám problém naplno říci, že jsem nechtěl ani sebe, ani všechny, kteří mi pomáhali, nechat skončit jako no name v tiskové zprávě krizového štábu „…distribuce do kraje byla zajištěna“.

 Možná nesdílíte mé obavy, ale když máte šanci v terénu porovnat oficiální informace s realitou, těžko můžete mít k jejich autorům důvěru. Každý, kdo dění sledoval a sleduje, ať si udělá svůj obrázek. Věřím, že kdyby se místo silných slov a planých slibů popsal skutečný stav, lidé by to pochopili.
Druhým důvodem bylo udělat kolem distribuce rozruch, který na nepřijatelnou situaci upozorní a urychlí oficiální dodávky. A to se evidentně podařilo.

Právě při rozvozu respirátorů ve dnech 25.-27. 3.  jsem se znovu přesvědčil, že účinné ochranné prostředky v regionu stále dramaticky chybí a rozhodl jsem se ještě pro jednu objednávku tří tisíc kusů. Peníze jsem tentokrát odeslal s lehčím srdcem, protože věřím, že i tato dodávka doputuje včas, v pořádku a pomůže potřebným. Tím končí má role distributora ochranných zdravotních pomůcek a vracím se zpátky k roli dobrovolníka a poslanecké agendě. Dnes už věřím, že potřebný materiál je na cestě. 

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomáhali i těm, kteří se snažili potřebný materiál do naší země dostat. Rozhodně je potřeba ocenit všechny, kterým se v této kritické době podařilo nastartovat potřebné technologie, aby se naše země zbavila závislosti na dodávkách z ciziny. Jsem rád, že i Liberecký kraj je v této snaze úspěšný. Skláním se i před všemi, kteří se svým způsobem snaží pomoci lidem v naší zemi.

S velkou úctou ke všem co pomáhají
Petr Beitl – poslanec za ODS

Pro úplnost seznam míst, kam „Beitlovy“ respirátory zatím doputovaly:

Penzion pro Seniory Smržovka
Domov důchodců Turnov
Rychnov u Jablonce nad Nisou - strážníci + zdravotní středisko
Poliklinika Stráž p. Ralskem
Městská policie Stráž p. Ralskem
Město Dubá
Město Jilemnice
Nemocnice Jilemnice
Diakonie Jablonec nad Nisou - terénní pečovatelská služba
Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou - terénní pečovatelská služba
Věznice Rýnovice
Kravaře na Českolipsku
Město Rovensko p. Troskami
Komunitní středisko Kontakt Liberec - organizuje dobrovolnickou pomoc v Liberci
obec Janov nad Nisou - strážníci
Městská policie Liberec
obec Maršovice - hasiči
město Frýdlant
+ školy a školky v LK otevřené ve speciálním režimu.

 

Na sáčku je nalepena samolepka s nápisem a minilogem ODS. Foto: FB J. PastuchovéPíšu sem ten skutečný a konečně už celý příběh proto, aby bylo jasno, že každý by měl v této složité situaci pomáhat, jak umí. Ne kritizovat na sociálních sítích jiného za uskutečněnou a účinnou pomoc. Petr Beitl uměl dovézt nedostatkové, život zachraňující zboží. Učinil tak. Část rozdal, část prodal za pořizovací cenu. Na některé sáčky nechal nalepit samolepku s nápisem "Činy jsou více než slova, respirátory pro vás". Nápis rámuje obrázek obličeje s rouškou a logo ODS (viz. foto). Kdyby ale jakýchkoliv ochranných pomůcek nechal dovézt desetkrát, tisíckrát víc a polepil logem sáček každé z nich, ruce by mu utrhali všude a určitě by neřešili nějakou samolepku. Logo řeší jen salonní kritici a část národa, na niž už zafungoval výplach dobře zacílenou  propagandou vládního hnutí.

Po ochranných prostředcích je stále větší poptávka, zvlášť teď, když se mezi oběťmi smrtící epidemie objevila zdravotnice, která také pomáhala, jak měla a uměla. Zda měla odpovídající ochranné prostředky, o které se zdravotnickému personálu měla prostřednictvím MZ ČR postarat vláda režírovaná Hnutím ANO, nevíme. Případ je pod přísným informačním embargem, údajně kvůli přání rodiny. Přesto je od poslankyně vládní partaje zvlášť nechutné, když řeší detail se samolepkou umístěnou na obale respirátoru, nikoliv podstatu pomoci kolegy z jiné politické strany.

Ostatně, Beitl není jediný, kdo prokazatelně pomohl potřebným. Pirátský poslanec zase koupil šicí stroje pro výrobce roušek. Také on o tom informoval na facebooku. A partajní kolegyně Jany Pastuchové, starostka České Lípy Jitka Volfová, se pro městský web fotí i ve chvíli, kdy od tamní vietnamské komunity pouze přebírá tašky s darovanými rouškami. Viž článek níže.

Asi se shodneme na tom, že (úhlem pohledu Pastuchové) teď kampaň dělají úplně všichni. Pokud ovšem  budou jejím výsledkem dovezené nedostatkové pomůcky, nebo ušité roušky, nebo nanofiltry do těch roušek..., není to vůbec špatně. Snad se shodneme i na tom, že pozitivních informací je všem v této nenormální době potřeba jako soli.

Alena Roubalová