Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Centrální řízení, má-li jej v rukou neřízená střela s predátorskými sklony, může být na obtíž. Důkazem budiž očkování

13. 02. 2021 | 5:00

Když se na sklonku minulého týdne šuškalo, že vrchnost zakáže pohyb obyvatelstva mezi kraji, mohlo to ledaskomu připadat jen jako šílený nápad málo příčetné vlády, která už bezmála rok kvůli koronapandemii velice neempaticky míchá našimi životy i osudy.

ockovanijablonec3
ilustrační foto Artur Irma

Hejtman se minulou neděli řečnicky ptal, „kdo by tedy nakonec mezi kraji necestoval“, když bylo avizováno tolik výjimek, že postihly téměř každou životní situaci. Kromě vykuků, kteří se rozhodnou obejít restrikci tak nějak z plezíru a zajedou se k sousedům pouze vyvětrat, byť k tomu mají dostatek prostoru za svým barákem, na svém hřišti. Je to jejich vizitka, stejně jako vizitka těch, kdo jim umožní, že se mají kde větrat. Tím myslím ty narychlo sepsané smlouvy o pronájmu pokojů na horách nebo home office z horského apartmánu za asistence celé rodiny. To už se dva víkendy dít nemá, ale děje. Na takovou účelovou smlouvu každopádně musí být vždycky dva.

Po týdnu nemáme Checkpoint Svijany na dálnici D10 na jižní hranici kraje, nýbrž Checkpoint mezi Jilemnicí a osm kilometrů vzdáleným Vrchlabím na pomezí Libereckého a Královéhradeckého kraje. Zkrátka mezi okresy Semily a Trutnov. Jak to na „čáře“ chodí, netuším, neb spořádaně držím lockdown, ale dokážu odhadnout, že nijak. Každý, kdo má potřebu sednout v třeskutém mrazu do auta, k tomu bezesporu má dost dobrý důvod bez ohledu na to, co kdo komu nařizuje.

Ve vládním nařízení se praví: Obecně je zakázáno všem osobám s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm nacházejícím se na území okresu Trutnov (Sokolov a Cheb v západních Čechách) opustit území daného okresu a všem osobám, které nemají na území okresů Cheb, Sokolov a Trutnov místo trvalého pobytu nebo bydliště, vstup, pohyb a pobyt na území těchto okresů, s výjimkou:

1. cest za účelem výkonu povolání nebo činností sloužících k zajištění

a) bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace,

b) ochrany veřejného zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, včetně dobrovolnické činnosti,

c) veřejné hromadné dopravy a další dopravní infrastruktury,

d) služeb pro obyvatele, včetně zásobování a rozvážkové služby,

2. dětí, žáků a studentů účastnících se vzdělávání v zařízeních, u nichž není dáno omezení provozu podle usnesení vlády České republiky ze dne 7. ledna 2021 č. 13, a jejich nezbytného doprovodu,

3. neodkladných cest, jejichž uskutečnění je nezbytně nutné z důvodu ochrany života, zdraví, majetku nebo jiných zákonem chráněných zájmů,

4. cest do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a k výkonu povinnosti veřejného funkcionáře nebo ústavního činitele,

5. cest za účelem zajištění nezbytných potřeb osob příbuzných a blízkých nebo potřeb pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc), zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata,

6. nezbytných cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých, a do zařízení veterinární péče,

7. nezbytných cest za účelem vyřízení úředních záležitostí, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých,

8. nezbytných cest za účelem individuální duchovní péče a služby,

9. nezbytných cest za účelem výkonu veterinární péče,

10. nezbytných cest za účelem účasti na svatbě, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství a na pohřbu,

11. cest zpět do místa svého trvalého pobytu nebo bydliště.

Jinými slovy všichni, kdo k tomu mají důvod. Tedy i majitelé tamních rekreačních nemovitostí, kteří spadají pod bod 3, neboť oni mají zákonem chráněný zájem vztahující se k jejich majetku. V této době obzvlášť, už proto, že všechny místní i přespolní policejní síly hlídkují na silnici, zda někdo nejede přes čáru na nákup, vypínají neposlušné vleky a zkoumají, je-li jízda za rolbou v mezích zákona. Nemají tudíž kapacitu řešit vykradené chalupy.

Týká se to pravých chalupářů a majitelů horských apartmánů, ne chytráků, kteří se snaží proniknout na čerstvé povětří ohnutím pravidel. Majitelé rekreačních chat, chalup a apartmánů se mohou snadno prokázat zápisem v katastru nemovitostí. Stačí k tomu aplikace ikatastr.cz, kde na jedno kliknutí na kontrolujícího policistu vyskočí, že člověk, jehož doklady drží v ruce, je majitelem nemovitosti. A je úplně jedno, že má na autě rakev s běžkami a skialpy a ve voze vlastní rodinu.

Vlastník nemovitosti, pokud ve vlastním zájmu dodrží zásadu bydliště – cesta autem – pobyt na chalupě s vycházkou dle pravidel, si sice může vymyslet spoustu důvodů, proč na chalupu musí, proč by to ale dělal? Jednoznačně ve výjimkách je a nemusí bájit, že jede zavřít vodu, aby v třeskutém mraze nezamrzla a trubky nepopraskaly, nakrmit kocoura či natáhnout pastičku na myš. A je na policistovi, aby o tom nediskutoval. Má to ve výjimkách.

Osobně bych uvítala, kdyby policisté od svých šéfů dostali nějaké jednoznačnější noty a vše se neodvíjelo jen od jejich úhlu pohledu a úsudku. Být „vrácen od hranic“ okresu jenom proto, že policista něco špatně vyhodnotil nebo nepochopil, to je chyba. Jistě, zbývá přechod přes nestřeženou zelenou hranici… Píšu to proto, že policie kapacitu na zpracování alespoň nějakých pravidel má: Vždyť řady policejních metodiků na prezidiu tento týden posílil člověk, který má s pohybem mezi okresy a pobytem v nemovitostech opravdu nepřekonatelné zkušenosti – liberecký kraský policejní exředitel.

Počasí ale stejně cestám do hor moc nepřeje, venkovní mrazy trhají rekordy a vycházka po okolí bydliště k vyčištění hlavy bohatě postačí. Do karet hraje i datum, protože jarní prázdniny teď mají jiné české regiony než pražské. Horší to bude po 22. únoru, kdy prázdniny začnou prvním pěti pražským obvodům, a v dalším týdnu zbytku Prahy. Pak ještě budou následovat přípražské okresy Praha východ a Praha západ, které letos prázdninový blok zakončí 14. března. Tím odezní letošní vskutku nejistá hlavní sezona a na horách bude konečně klid.

Zmiňuji to proto, že celá Praha se na Petřín nevejde, byť už se tam alespoň sáňkovat smí. S přepravou lyží a snowboardů petřínskou lanovkou je problém, protože právě toto je zakázáno celorepublikově. Že to začátkem týdne chvíli fungovalo dokladuje jen to, jaká je pod svícnem tma. Pokud by někdo vyhodnotil, že sportovní náčiní lanovkou vedoucí na Petřín přepravovat lze, pak by to muselo být analogické s lanovkou ještědskou.  

Liberecko a Jablonecko (kam ostatně patří i krkonošský Harrachov) má každopádně velké štěstí, že okresní uzávěra nepostihla i je. Navzdory tomu, že se tu britský model čínské chřipky údajně šíří jako požár pampou. Jediné dostupné číslo je až 70% z kontrolovaných vzorků.

Víkend totiž patří legendární Jizerské 50 a sebeprofesionálnější sportovci fakt nejsou mezi výjimkami. Čímž by odpadly i závody profesionálů, jediné letos povolené. Tím by kompletní 54. ročník legendárního závodu a souběžně i 50. ročník pojatý jako memoriál Expedice Peru zmizel v propadlišti dějin. Dost na tom, že se letos nejede závod amatérů, mnohatisícové klání zapálených hobíků v bílé stopě, jež je kořením celého sportovního víkendu v Jizerských horách.

Od čtvrtka se nemluví o ničem jiném než o zrušení nouzového stavu. Rozhodnutím sněmovny skončí s nedělní půlnocí. Je to úplně jednoduché: Vláda i s nouzovým stavem dovedla zemi na okraj propasti. Nebudu opakovat, jaké invektivy na ose koalice – opozice víří mediálním prostorem, ale nastal čas zkusit, zda to nejde i jinak – bez nouzového stavu. Země se neocitla v žádném legislativním vakuu, země se pouze vymanila ze svěrací kazajky, kterou nafasovala bez možnosti zkusit jiné řešení.

Tím řešením je vyhlašování restrikcí podle zákona o veřejném zdraví, jež ale vyžadují zdůvodnění a správné zacílení. A jsme u jádra věci. Pokud někdo zavře například vleky, musí vyargumentovat, kolik lidí se na tuzemských vlecích a lanovkách nakazilo, kolik se následně vytrasovalo jejich kontaktů a kolik z nich bylo pozitivních Jinými slovy, jak hojné vzniklo ohnisko nákazy. K tomu by se ovšem musela konečně zveřejňovat nezpochybnitelná data, jež seberou vítr z plachet nevěřícím a pochybujícím.

Tím, že odpadl tuhý a pro všechny úrovně řízení státu pohodlný nouzový stav, je tu každopádně prostor zbavit se řady tupých protiepidemických opatření, o jejichž účinnosti lze pochybovat. Která to jsou, to záleží na úhlu pohledu a osobních preferencích. A hlavně na pravdivých datech.

Osobně každé pondělí bedlivě naslouchám krajskému hygienikovi, který otevřeně referuje o tom, kde se v našich zeměpisných končinách nejvíce šíří čínský mutant. Je to každý týden téměř totožné. Ve firmách a ve školách.

V kraji je na spadnutí vyhlášení stavu nebezpečí, jenž má nahradit nouzový stav a je v režii hejtmanů. Fakticky se nezmění téměř nic, ledacos se ale legislativně a administrativně zkomplikuje. Všemožné zákazy a omezení si bude muset vzít na triko krajská hygiena, takže vyvstává otázka, zda to kapacitně zvládne.

Nejhorší ale na nastalé situaci je, že se kvůli možnému obnovení nouzového stavu vs. vyhlášení stavu nebezpečí po krajích štípla jednota českých a moravských hejtmanů. To ve vládních sférách může vést až k radostnému hromadnému tančení chorovodu.

Tady je evidentní, kdo se na pozici dostal v barvách vládních stran a kdo v opozičním dresu. Odmítám ale dedukci některých komentátorů situace, že prokazatelně neschopnému premiérovi vyšel ďábelský plán, jak přehodit odpovědnost za nezvládnuté řešení pandemie na parlamentní opozici a práci s ní spojenou na šéfy krajských samospráv. To je jen vlhký sen všech, komu sešikovaná opozice vyzbrojená vlastními řešeními rozkopala hračky.

Protože se situace stran toho, co bude v pondělí, mění každou hodinu, téma opustím. Ono to zase nějak dopadne, ostatně jako vždycky. Každý, kdo má všechno na svém místě, se k tomu už vyjádřil na sociálních sítích či jinde ve veřejném prostoru, a život jde dál. Podstatné je jedině to, aby náporu čínské chřipky a všem jejím mutacím odolal tuzemský systém zdravotnictví, aby zbytečně a bez pomoci neumírali další lidé a abychom to všichni ekonomicky a lidsky přežili. K tomu cílila a cílí všechna opatření bez ohledu na to, jak to kdo chce prezentovat a co z toho vytěžit.

Dlužno podotknout, že ve sféře očkování prověřenými vakcínami vyprodukovanými v civilizaci, které jako jediné může vyvést lidstvo zpátky na světlo, se nic nezmění ani zrušením nouzového stavu. Vládní chaos pokračuje, kraje s tím málem přidělené vakcinační dávky dělají, co umějí. A právě tady se ukazuje, že centrální řízení, má-li jej v rukou neřízená střela s predátorskými sklony, může být na obtíž.

Například v Jablonci nad Nisou začali v pátek očkovat v domech s pečovatelskou službou. Ve čtyřech domech tam žije zhruba 250 seniorů, o očkování projevilo zájem 70 procent z nich. Dávku Moderny dostali bez ohledu na to, zda jsou v kategorii 80+. Tady bylo rozhodujícím kritériem, že jsou obyvateli sociálního zařízení, v němž žije společenství osob rizikové kategorie. To má logiku.

Až tahle největší logistická akce v dějinách tuzemského zdravotnictví skončí, bude to na rychlé špunty. Jestli se toho tedy dožijeme i my dříve narození, nicméně pro potřeby hromadné vakcinace mladí a neklidní. Bude-li pokračovat zvoleným tempem, vidím to na řadu suchých únorů za sebou.

Závěrem dnešní Inventury musím uvést na správnou míru jednu záměrnou zlomyslnost a skončit ujištěním, že jsem nikdy v životě nebyla v žádné politické straně a už vůbec ne v KSČ, jak mě opakovaně pomlouvá pisálek z dezinformační kroniky s přezdívkou Jejich Liberec. Vymyslel si tu lež už před mnoha lety a opakuje ji pokaždé, je-li přistižen při nějaké nehoráznosti, jíž przní novinařinu, moje milované řemeslo. Když pak v reakci neví kudy kam, uchýlí se k pomlouvačné osobní dehonestaci. Takže si čas od času „užívám“ nehorázných lží, pomluv i nadávek. Naposledy začátkem tohoto týdne.

Jedná se ale o daň z jistého úspěchu, který ten ubožák v žoldu uvadajících aktivistů nedokáže rozchodit. Moc bych mu přála, aby se konečně uchytil v oboru, v němž bude úspěšný. Novinařina to rozhodně není. Dokážu to odborně posoudit. Na rozdíl od něj na to mám diplom.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová