Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Co v tom Liberci mají tak úžasného, že se na to stojí každý den fronta až od Hodkovic? Například bílé tygry

31. 08. 2019 | 6:00

Letní volno si dobrovolně zkrátili krajští zastupitelé a zasedli už poslední srpnové úterý. Na programu měli osm desítek bodů, takže opět musel prosvištět „hrádecký expres“. Tím míním hejtmana Martina Půtu, který dokáže jednání, které by jinému trvalo hodiny a hodiny, zvládnout v rekordním čase. Vše je připraveno, předjednáno ve výborech a striktně, k nelibosti vyhlášených „plkálistů“, se dodržuje i jednací řád.

BT2016mladata5
archivní foto chlouby liberecké ZOO Artur Irma

Expres sice prosvištěl, za dvě hodiny byla projednána řada majetkoprávních operací i významných položek z rozpočtu, jež zdržovaly jen standardní tanečky vykroužené marginální změnařskou opozicí, ale nakonec se jednání nebývale zadrhlo. Prostor totiž dostali místní ochránci klimatu, kteří dokázali o zcela banálních věcech, které jsou každému více než jasné, hovořit bezmála hodinu. Chápu, není politicky populární upírat slovo apoštolům novodobého náboženství, ale všechno má svou míru. Tu ovšem novodobí ochránci klimatu neznají. Vzhledem k tomu, že žádné zastupitelstvo nevyhnutelnou klimatickou změnu nezastaví, není důvod dělat ze zasedání krajských zastupitelů laický seminář.

Seminář, avšak konaný mimo termín jednání zastupitelů, je naopak velice potřebný k tématu  podnikatelského inkubátoru, který za stovky veřejných milionů vzniká v areálu budov kolem mrakodrapu Libereckého kraje. V podnikatelský inkubátor se změní brownfield, bývalé dílny výzkumného ústavu, které kraj odkoupil a snaží se jej proměnit v něco užitečného. Má s tím problémy, protože se stavba prodražuje a protahuje, což je samozřejmě životadárná voda na mlýn chřadnoucí opozice.

Semináře by se měli povinně zúčastnit změnařští zastupitelé. Dostanou šanci pochopit potíže, které vznikají při každé přestavbě průmyslového objektu v administrativní, polopatě jim bude vysvětleno, jak rozklíčovat vlastnickou strukturu zhotovitele, aby dvorní propagandista Změny nemusel na jejím kanále lhát o firmě, která s inkubátorem nemá nic společného, a bezpochyby se více dozví i o budoucím využití. Hejtman uspořádání takového semináře už avizoval, takže seriózních informací bude dost. Otázka zní, zdali s nimi ti, co nezvládli zorganizovat ani bezproblémové vyspárování vany jednoho koupaliště, umějí pracovat.

V pátek jsme informovali, že změnařskému propagandistickému kanálu vyschl zdroj z ministerstva vnitra. Na letošní rok nedostal ani korunu, takže se bude muset po veřejných penězích poohlédnout jinde. Zastřešující osoba jménem Jan Korytář si s tím určitě poradí, neboť v luxování dotací na zbytečné věci je fakt dobrý. Soudím, že zapátrá, jak zručně "podojit" oblast ochrany klimatu, kam teče a do budoucna ještě poteče hodně veřejných peněz. Bude opět třeba hodně marných poraden, hodně nic neřešících studií i hodně diskutabilních výstupů směrem k veřejnosti. Tak, jak tomu donedávna bylo ve sféře potírání korupce. Byť jí prokazatelně nijak zvlášť neubylo, peníze se rozplynuly spolehlivě. Jen se časem změnily formy a metody a aktuálně se jí nejlépe daří v nejvyšších kruzích, kde se beztrestně a nově uplácí fukcemi i mediální přízní.

Na celé situaci je ale dost strašné i odůvodnění MV. Veřejné peníze, protože jich je letos na potírání korupce meziročně méně, posílá jen čtyřem nejlepším projektům s republikovou působností. Na ty lokální se pro letošek nedostalo… Ani slovo o tom, že jsou regionální projekty evidentně zbytečné, protože za bezmála desítku let, pro niž jsou k dispozici data, nic nepřinesly. Pouze odebraly. Ten liberecký od roku 2010 přes tři miliony plus miliony za předchozí roky, které se vnitro ani neobtěžovalo zveřejnit.

Pojďme raději k úžasnostem, které se váží k Libereckému kraji a jež se odehrály poslední prázdninový týden. Liberecká plavkyně Markéta Pechová jako první handicapovaná žena z Česka zdolala kanál La Manche. Pechová ve 12 letech přišla o pravou nohu kvůli nádoru na stehenní kosti. Plavat se začala učit ve 20 letech a nyní překonala metu, na niž dosáhlo jen hodně málo zdravých borců. Reálně se výzvou přeplavat více než 30 kilometrů mezi Anglií a Francií začala zabývat až po přestěhování do Liberce, připravovala se na to intenzívně dva roky. Pětkrát týdně chodila plavat, jeden den do posilovny a každý týden v přípravě uplavala asi 25 kilometrů… Před tím je třeba smeknout.

Výroční Ceny Thálie ve sklárně Lasvit Ajeto se letos poprvé chystají už v létě, v minulých letech to bylo vždy na konci zimy. Termín předávání cen se totiž oproti minulosti zhruba o půl roku posunul, a to z března na říjen. Tomu se skláři museli přizpůsobit. Trofeje, které připomínají benátskou masku, navrhl před více než 15 lety architekt a designér Bořek Šípek. Od té doby se jejich podoba nezměnila. Jsou ze sodnodraselného křišťálu a každá váží kolem tří kilogramů. Jedná se o ruční výrobu, každý kus je tedy originál.

Jen na pár dní se zlepšila situace na dálnici mezi Prahou a Libercem. Dopravní omezení na frekventované čtyřproudé silnici 35 od Turnova totiž nekončí. Ve čtvrtek sice skončily práce na úseku od Jeřmanic na Hodkovice nad Mohelkou, v polovině září se ale začne pracovat na silnici ve směru na Liberec. Práce na trase skončí až v říjnu. Řidiči se musejí obrnit trpělivostí, kvůli rekonstrukci mostu bude totiž uzavřena i silnice na Záskalí, po níž mnozí kolony na silnici 35 objíždějí. 

Dosud dopravu na sjezdu z dálnice v Hodkovicích řídí semafor s předlouhými intervaly, takže to žádná hitparáda není ani teď. Situace se tak zase jenom zhorší. Což by se dalo i vydržet, kdyby byl na dálnici  k vidění nějaký čilý pracovní ruch. Žádná výstavka pracovních strojů v akci se tu ale nekoná, jen tu je k vidění přehlídka omezujících příkazových značek a zábran, za nimiž je soustavně trestuhodný klídek.

Na dálnici se tak den co den odehrává jev, který byl dosud vlastní spíše dálnici brněnské a už se na to téma žertuje. Nabízí se parafráze: Co asi v tom Liberci mají tak úžasného, že se na to stojí každý den fronta až od Hodkovic?

Ledacos. Tento týden například do místní zoo přibyly dvě bílé tygřice, které sem dočasně umístila Česká inspekce životního prostředí. Zabavila je z moci úřední chovateli, který si s „koťátky“, eufemisticky řečeno, nevěděl rady. Liberecká zoologická nabídla řešení a zároveň otevřela otázku, jak se postarat o šelmy, které skončí v majetku státu. A že jich není málo. Buranů, kteří pro masírování vlastního ega na vodítku vláčejí tygra, kterého později přestanou zvládat, se bohužel najde pořád dost.

Libercem prošlo za 25 let, co tu bílé tygry chovají, celkem 22 exemplářů, přičemž rozmnožit se je jim podařilo třikrát. Pamatujeme nejen úžasná trojčata, která se oprávněně stala návštěvnickým magnetem. Kdepak je asi konec mému Achillovi, kterému jsem byla před bezmála dvaceti lety za kmotru... Poslední vrh se v Liberci podařil v únoru 2016 a odchoval se jeden samec a jedna samice. Škoda, že chce ZOO s chovem bílých tygrů končit. Jakkoliv rozumím odborným argumentům, přijde mi to škoda.

Každopádně si užijte poslední prázdninový víkend. Od pondělka už to mnohým zase začne.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář