Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díra v rozpočtu, kterou zanechala předchozí vláda, se ještě větší dírou v režii nynějšího kabinetu nezalátá

23. 04. 2022 | 5:00

Všichni, kdo křičí, že by vláda měla svým občanům pomáhat plošně, jsou megamimoni. Kdepak asi ta vláda má brát peníze, když dostane k dispozici jen to, co vybere od občanů, kteří platí daně? Vznikne tak erár a z něj se mocně pumpuje nejen do mandatorních výdajů, ale i na žold pracovníků státu. Erár tím bleskurychle zplihne ještě předtím, než z něj lze vyplatit cokoliv dalšího. Erár se dá přifouknout jen z vyšších daní, a to bychom my, plátci těch daní, opravdu nechtěli.

Exkurze je v plném proudu.
Exkurze po dokončovaném Liebigově paláci je v plném proudu. Přišli radní a lidé z médií. Foto: Mad

Je to stejné, jako když si vezmete na dovolenou půjčku u poskytovatele spotřebitelských úvěrů A, a když ji nedokážete splácet, zaplácnete to dluhem u poskytovatele půjček B. Za čas přijde exekutor a zabaví vám věci v ceně dvou dovolených. Chápete?

Polopatičtěji to už vysvětlit nejde. Všechny nás drahý benzín, jídlo a energie rozčilují, protože si z výplaty koupíme stále méně, ale díra v rozpočtu, kterou zanechala předchozí vláda, se ještě větší dírou v režii  nynějšího kabinetu nezalátá. Díra + díra rovná se pořádná díra.

Fakt nechápu, čemu na tom politické reprezentace, aktuálně dlející na opoziční střídačce, nerozumějí a co je pudí k tomu, dělat ze sebe kašpary nebývalých rozměrů. Platí to pro centrální stejně jako komunální úroveň. Nejvíce se faktu, že něco není hotové či k dispozici, umějí divit ti, co měli předchozí min. čtyři roky na to, aby to už dávno zrealizovali.

To například platí pro parkoviště u liberecké Hokejky, největšího paneláku v krajském městě, kde radnice vyčarovala a rychle začala realizovat sto dalších parkovacích míst, čímž se tamním obyvatelům významně zlepší bydlení.

Znám to naštěstí už jen z vyprávění, ale prý kolem Hokejky, ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě o délce 380 metrů, v němž je téměř 600 bytů, k večeru krouží řada aut a řidiči jako ostříži číhají, kde se uvolní nějaký plac k zaparkovaní. Obdobně se to děje na každém větším českém sídlišti, protože lidí a aut je nekonečně víc než placů, kde zaparkovat. Ovšem liberecká Hokejka má své specifikum – koncentrace lidí a aut je tu díky množství bytů v jednom objektu na relativně malém prostoru vyšší než je obvyklé.

A tak se radnice pustila do stavebního dobrodružství, na němž si opozice smlsla. Samozřejmě, že taktně zamlčela, že když byla u vlády ona, neudělala pro obyvatele Hokejky vůbec nic. Teď ryčí, protože koná někdo jiný. Lidé tam bydlící nesoulad nějak přežijí, hlavně, že skončí každodenní bojovka Hádej, kde dnes budeš parkovat.

Takže:

Liberec začal rozšiřovat parkoviště u největšího panelového domu ve městě bez stavebního povolení. Stavební úřad nařídil zastavení prací a městu hrozí pokuta až půl milionu korun. Příslušný náměstek primátora potvrdil, že stavbu zahájili ještě před ukončením řízení o vydání stavebního povolení. Zdůvodnil to tím, že by jinak letos parkoviště nestihli rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň.

Město má všechna kladná stanoviska od povinných orgánů. Nicméně kácet se muselo v době vegetačního klidu, to znamená do konce měsíce března. Anebo pak až na podzim, v listopadu. Tím pádem se vedení Liberce muselo rozhodnout, zdali to udělá letos na jaře či vůbec ne. Právě díky všem souhlasům se rozhodlo stavbu zahájit a vydání finálního (stavebního) povolení čeká v dohledné době.

Zda se risk vyplatil a počet parkovacích míst u Hokejky opravdu vzroste, se asi brzy dozvíme a doufám, že vedení radnice mělo všechno dobře promyšlené, když se pouštělo na tenký led. Soudím, že vydáním stavebního povolení aférka zmizí jako smrad. Než se tak stane, musíme vydržet opoziční kvikot, protože „porušení zákona se sankcí až půl milionu“ je příliš tučné sousto pro předvolební eintopf.

Rozhodně nejsem příznivcem jakéhokoliv porušování zákona, ale připouštím situace, kdy se dá přimhouřit oko. Zřízení více míst k parkování není žádná astrofyzika, je to banální úkon zavislý na datu v kalendáři, protože omezení vyplývající z existence vegetačního období nikdo porušit nemínil. Vlastně tady na sebe narazily dvě normy, radnice si musela vybrat ze dvou zel. Zvolila to, na jehož konci bude zlepšené parkování.

Co dále přinesl zkrácený povelikonoční týden?

Z hotelů a penzionů v Libereckém kraji bude podle předběžných informací třeba před hlavní letní sezonou přestěhovat kolem 1550 uprchlíků. Toto číslo je ale proměnlivé a nepřesné, vzhledem k tomu, že se neustále ubytování ukončuje a mění. Úřady v kraji udělily souvislosti s válkou na Ukrajině pobytové oprávnění už více než 12.300 uprchlíkům, z toho pro zhruba 2200 zajišťovalo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) také ubytování.

Podle ředitele HZS LK je Liberecký kraj po Praze krajem s druhým nejvyšším počtem ubytovaných uprchlíků v přepočtu na obyvatele. Nejvíc jich je v rekreačních oblastech Jizerských hor, západních Krkonoš, ale také v Českém ráji a u Máchova jezera, kde je nejvíc ubytovacích kapacit. Podle statistik ministerstva vnitra měli na počátku týdne nejvíc ubytovaných běženců v přepočtu na obyvatele v jizerskohorském středisku Bedřichov, na 360 stálých obyvatel jich tam připadalo přes sto.

Z výše zmíněného vyplývá, že se před létem uskuteční vnitřní uprchlická vlna, kdy se běženci budou přesouvat mezi ubytovacími zařízeními. Bude to bezpochyby vířit vášně, protože dobročinnost Čechů klesá přímo úměrně času, který uplynul od vypuknutí války na Ukrajině.

Vrcholem pak bezpochyby bude agenda, kterou nakousl ministr vnitra při své páteční návštěvě Libereckého kraje. Uvedl, že úřady vytipovaly osm objektů, které by mohly být vhodné pro ubytování ukrajinských Romů. Uprchlíci z romské menšiny většinou žádají velkokapacitní ubytování, problémem je i to, že často nehovoří ukrajinsky. O vybraných nemovitostech bude ministr vnitra teprve v pondělí jednat s hejtmany i romskými neziskovými organizacemi, takže netřeba se čílit, že nějaká taková bude v Liberci. Tady se téma pouze nakouslo v obecné rovině.

Vnitro zaslalo šéfovi Asociace krajů seznam osmi nemovitostí v různých krajích, které jsou ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pokud se na příslušných institucích najde shoda, začnou se tyto kapacity během 14 dnů obsazovat.

No, vidím tady velký prostor pro propagandistické šrapnely největšího kalibru, které začnou létat ze všech stran. Stačí si vzpomenout na řeku hnusu, která se začala valit českou kotlinou i pod pohraničními horami v okamžiku, kdy vedení našeho kraje oznámilo, že hodlá pro potřeby ukrajinských běženců opravit nevyužívanou budovu Skloexportu a chce na to vyčlenit 35 milionů.

Někteří bezmozci začali okamžitě řvát jako paviáni (omluva paviánům), a to se ještě nekoplo, neutratila ani koruna a navíc to, co vznikne, si na Ukrajinu nikdo neodveze a po odeznění válečného konfliktu bude sloužit našincům.

Ono totéž platí i pro kapacity vyčleněné pro ukrajinské Romy, ale tady se problém ještě vrství, protože s romskou otázkou jsme se v našich zeměpisných šířkách nedokázali uspokojivě vypořádat ani za 100 let. Umím si dost živě představit, co se bude dít, až bude objekt XY na té a té adrese označen za ten, kdo najdou střechu nad hlavou ukrajinští Romové prchající před válkou.

Je tu navíc fakt, že část romských běženců tvoří lidé s maďarskými pasy, kteří podle společných unijních pravidel nemají nárok na pomoc v Česku, ale měli by o ni žádat v Maďarsku. Totéž se týká i lidí, kteří mají ukrajinský, ale ještě nějaký další pas. Jde například o případy uprchlíků s polským občanstvím. Soudím, že stojíme na prahu hodně dusného jara...

Skončíme u jedné z mála významných novinek, která vznikla za čtyřleté éry nynější liberecké radniční koalice: Z někdejší oranžérie bude kavárna a místo rozlehlé koupelny počítačová učebna. I takové proměny se dočká památkově chráněný Liebiegův palác v Liberci, který už více než rok a půl prochází rekonstrukcí zhruba za 264 milionů korun.

Stavební práce by měly skončit na konci října, poté bude nutné budovu ještě dovybavit. Palác, už jako komunitní centrum, by měl začít sloužit novému účelu na jaře příštího roku. Po rekonstrukci se palác stane místem setkávání lidí, od dětí až po seniory a různé sociální skupiny. Tak věřme, že se opravenému paláci podaří najít využití, které bude opravdu pro všechny, kdo v Liberci a spádové oblasti žijí.

Byl už nejvyšší čas dát obyvatelům krajského města, kteří o to stojí, něco nového, krásného a užitečného zároveň. Poslední kontrolní den na stavbě Liebigova paláce naznačil, že by to mohlo klapnout.

Hezký jarní víkend.

Alena Roubalová