Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do poslanecké lavice chtějí znovu zasednout Beitl, Farský, Pastuchová a Vích. "Mladou krev" nasadili komunisté

04. 08. 2021 | 5:00

Do Poslanecké sněmovny chce v říjnu v Libereckém kraji kandidovat 17 stran, hnutí a koalic. ČTK to sdělila Pavlína Kroupová z krajského úřadu. Před čtyřmi lety podalo kandidátku rekordních 24 subjektů, v předchozích volbách v letech 2013, 2010 a 2006 se o přízeň voličů v kraji ucházelo vždy 18 stran a hnutí. Volby se letos uskuteční 8. a 9. října.

parlament
O tyto parlamentní lavice bude v říjnu velký zájem. Foto: FB Poslanecká sněmovna

Kandidátky podaly v Libereckém kraji všechny parlamentní strany. "Počet kandidátů a pořadí není zatím rozhodující, strany je mohou ještě doplňovat a měnit," řekla Kroupová. Strany ještě mají lhůtu na odstranění případných nedostatků, o registraci podaných kandidátek rozhodnou úředníci do 20. srpna.

Před čtyřmi lety sněmovní volby v Libereckém kraji vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb, hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů.

Do čela kandidátek většiny stran a hnutí se letos postavily nové tváře. Výjimkou je SPD, kterou znovu vede do sněmovních voleb znovu krajský předseda a poslanec Radovan Vích, a kandidátka SPOLU v níž se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kterou vede občanský demokrat a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl. I on bude obhajovat své křeslo ve Sněmovně. Podnikatele Jiřího Bláhu vystřídala v čele kandidátky ANO poslankyně Jana Pastuchová, která byla před čtyřmi lety trojkou kandidátky hnutí v Libereckém kraji.

Své křeslo ve Sněmovně bude obhajovat také Jan Farský, který vede společnou kandidátku Pirátů a Starostů. Před čtyřmi lety byl ale lídrem kandidátky STAN v Praze. Na společné kandidátce naopak chybí lídr Pirátů v minulých volbách Ondřej Kolek. "Důvodem je přítomnost pana Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) na této kandidátce. Tato osobnost jablonecké politiky není pro mě z hlediska společné kandidátní listiny přijatelná," uvedl na na fóru Pirátské strany. Nekandiduje tentokrát ani liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Krajskou volební jedničkou ČSSD je starosta Janova Dolu Josef Jadrný, který byl v letech 2012 až 2016 náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství. V minulosti byl členem Strany zelených, kterou ale v roce 2014 opustil, dnes je členem ČSSD. Před čtyřmi lety byla lídrem tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, křeslo ve sněmovně ale nezískala.

Do čela kandidátky komunistů se postaví mladý učitel Jan Koros, který byl dvojkou kandidátky KSČM v krajských volbách. Na druhé místo odsunul lídra z roku 2017 a bývalého poslance Stanislava Mackovíka. Lídrem společné kandidátky Trikolóry Svobodných Soukromníků je vysokoškolský učitel a podnikatel Otto Jarolímek. Stranu zelených do voleb povede liberecký zastupitel Jaromír Baxa a v čele kandidátky hnutí Přísaha je Jaroslava Pauchová.

Přehled stran, které kandidují do sněmovny v Libereckém kraji

do PS 2021   do PS 2017  
ANO 2011 Jana Pastuchová ANO 2011 Jiží Bláha
ALIANCE NÁRODNÍCH SIL      
Aliance pro budoucnost      
    Blok proti islamizaci - Obrana domova Michaela Homolková
    Cesta odpovědné společnosti Vojtěch Drahoňovský
Česká strana sociálně demokratická Josef Jadrný Česká strana sociálně demokratická Michaela Marksová
    Česká strana národně sociální Marie Nedvědová
    Dělnická strana sociální spravedlnosti Petr Benda
    Dobrá volba 2016 Michal Zonyga
Hnutí Prameny      
Komunistická strana Čech a Moravy Jan Koros Komunistická strana Čech a Moravy Stanislav Mackovík
Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)      
Nevol te Urza.cz.      
Otevřeme Česko normálnímu životu      
PIRÁTI a STAROSTOVÉ Jan Farský Česká pirátská strana Ondřej Kolek
    Starostové a nezávislí Marek Pieter
PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Jaroslava Pauchová    
SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 Petr Beitl ODS Petr Beitl
    KDU-ČSL Václav Nosek
    TOP 09 Václav Horáček
Strana zelených Jaromír Baxa Strana zelených Věra Nováková
Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radovan Vích Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) Radovan Vích
Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)      
VOLNÝ blok Monika Waksmundská    
Trikolora Svobodní Soukromníci Otto Jarolímek    
    Občanská demokratická aliance Martina Rosenbergová
    Realisté Jana Hnyková
    ROZUMNÍ-stop migraci a diktátu EU... Pavlína Dohnalová
    Referendum o Evropské unii Otto Černý
    Řád národa - Vlastenecká unie Jana Hofmanová
    SPR-RSČ Miroslava Sládka Jaroslav Kopecký
    Sportovci pro společnost Lubomír Svůra
    Strana Práv Občanů Martina Sejkorová
    Strana svobodných občanů David Forbelský

zdroj: Krajský úřad Libereckého kraje

čtk