Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman: Checkpoint Svijany na D10 na hranicích Libereckého kraje ve mně vyvolává trudomyslnost

07. 02. 2021 | 15:11

Veřeným prostorem běží informace o tom, že Vláda České republiky by zítra mohla projednat zákaz cestování mezi kraji. S tímhle návrhem zásadně nesouhlasím. Je to další nápad, který přesně vystihuje, kam se tahle země dostala, píše na svém facebookovém profilu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). A pokračuje:

hejtmanKancl
Foto z FB hejtmana Martina Půty

Nápad prezentovaný v médiích bez jakéhokoliv odůvodnění a vysvětlení. Nápad, který nemá žádné opodstatnění a navíc nemůže změnit stávající situaci. Nápad, který jen podkopává důvěru lidí ve fungování systému a ve smysl platných opatření.

Navrhovaný zákaz buď zcela zastaví další ekonomická odvětví nebo bude muset obsahovat tolik výjimek, že by nedával smysl. Třeba výjimka na cestu do zaměstnání, bez které by se zastavila řada firem, třeba taková Škoda Auto. Propojení metropolitní oblasti - Středočeského kraje a Prahy už ve svém protestu proti tomuto nápadu jasně popsali středočeská hejtmanka Petra Pecková (SLK) a Zdeněk Hřib (ČPS), primátor Prahy.

Další výjimka na cestu za lékařem, za blízkou rodinou a samozřejmě také do vlastní nemovitosti. Kdo by tedy nakonec necestoval mezi kraji? Výkon takového opatření, které by zakázalo cestování mezi kraji, si navíc neumím prakticky představit. Checkpoint Svijany na D10 na hranicích Libereckého kraje ve mně vyvolává trudomyslnost jen ve fázi vzdálené představy.

Za zcela skandální musím označit také to, že myšlenku na další zpřísnění omezení Ministerstvo zdravotnictví České republiky předem neprojednalo s kraji, které podobné nápady musí v nouzovém stavu zařizovat. Možná by se vláda měla místo podobných nesmyslných nápadů zabývat tím, jak vrátit děti do škol, jak zvýšit - a to i zpětně - lidem v izolaci a karanténě nemocenskou a jak ji platit nikoliv penězi firem, ale penězi státu.

FB Martina Půty, hejtmana LK