Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman Martin Půta před dalším  kolem soudní pře o kostel sv. Máří Magdaleny: Peníze "určené pro ně" si chtěli rozdělit jiní

20. 05. 2019 | 6:26

Výpověďmi svědků a čtením listinných důkazů bude tento týden pokračovat v Liberci soud v korupční kauze s evropskými dotacemi, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Celkem je obžalováno 13 lidí a čtyři firmy, kterým hrozí tresty od pěti do 12 let.

putaSoud1uvnitřOrez
archivní foto: Artur Irma

Soud se zabývá dvěma projekty, na něž chtěla získat dotace liberecká obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Ani na jeden projekt nakonec peníze vyplaceny nebyly.

Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. V kauze soud také posuzuje, zda nebyl rovněž spáchán trestný čin při přípravě oddychové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů. Od její realizace GEPO nakonec ustoupilo.

Líčení jsou naplánovaná ode dneška až do pátku. Půta je v případu obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení. Podle spisu úplatek pro něj činil 830.000 korun v souvislosti s opravou kostela. Půta jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod měl podle obžaloby zajistit, že projekt opravy kostela zůstane v dotačním programu a budou na něj vyplaceny peníze. Půta u soudu popřel, že by si řekl o úplatek či ho dokonce převzal.     
 

Hejtman LKHejtman Martin Půta k "procesu století", jak causu vidí jeho političtí nepřátelé, na svém oficiálním facebookovém profilu napsal: Po víkendu bude po zhruba dvouměsíční pauze pokračovat soud v projednávání případu souvisejícího s rekonstrukcí kostela Máří Magdaleny. Jednání soudu je pro mě důležité a osobně se ho účastním vždy, když je má přítomnost nezbytná.

V příštím týdnu tak budu u soudu určitě přítomen v pondělí ráno a poté odpoledne od 13:00, v úterý dopoledne a ve středu dopoledne. Ve zbývajícím čase budou podle informace soudu probíhat výslechy svědků, které většinou neznám a jejichž výpovědi se mě netýkají. Proto požádám předsedu soudního senátu, aby mě z jednání v těchto konkrétních případech omluvil.

Jsem rád, že v březnu zazněly z úst svědků, které si soud předvolal, nebo z jejich písemných výpovědí některé zásadní informace: Například to, že lidé údajně napsaní v jakési tabulce o této skutečnosti nemuseli vůbec vědět a peníze "určené pro ně" si chtěli rozdělit jiní (jak vyplynulo ze čtené výpovědi pana Perglera) a že jeden člověk, byť by to byl předseda regionální rady, nemohl sám o své vůli prosadit konkrétní projekt (jak potvrdil hejtman Martin Netolický, kterého soud předvolal jako svědka).

Od začátku kausy v listopadu 2014 tvrdím, že jsem obviněn z toho, co jsme neudělal a ani udělat nemohl, žádný úplatek jsem nepřijal ani mi ho nikdo nenabízel, a věřím, že ke stejnému závěru dojde i soud a že se soudní jednání nepotáhne několik dalších let.

čtk, FB M. Půty